Zapri
Iskanje

Stanovalci domov za starejše vse težje do zdravnika

Za vas pišejo:
Katja Zver, A. R.
Objava: 11. 07. 2022 / 11:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.07.2022 / 18:04
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Stanovalci domov za starejše vse težje do zdravnika

Stanovalci domov za starejše vse težje do zdravnika
Zaradi premajhne prisotnosti družinskih zdravnikov stanovalci ob prihodu v dom marsikje niso več takoj zdravniško pregledani. FOTO: Pexels
V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije opozarjajo, da se vse več domov za starejše sooča z nezadostno zdravniško oskrbo stanovalcev, saj so zdravstveni domovi drastično zmanjšali prisotnost družinskih zdravnikov ali celo zavrnili zagotavljanje domskega zdravnika.

Stanovalcem, ki so zaradi pridruženih in kroničnih obolenj ter starostne oslabelosti še posebej ranljiva skupina, zato niso zagotovljene temeljne pravice zdravljenja iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja, ki jim sicer pripadajo po Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. 

Zdravstveni domovi zmanjšali prisotnost zdravnika v domu

S pomanjkanjem družinskih zdravnikov se domovi za starejše soočajo že več let, a v zadnjem obdobju se je stanje marsikje tako zaostrilo, da že lahko ogroža kakovost zdravstvene oskrbe in tudi zdravje stanovalcev. 

»V Skupnosti namreč vse pogosteje prejemamo obvestila članov, da so zdravstveni domovi zaradi kadrovskih težav še dodatno zmanjšali prisotnost zdravnika v domu ali zavrnili izvajanje programa splošne ambulante v socialnovarstvenem zavodu, čeprav jih k temu zavezujeta tako zakon kot tudi splošni dogovor,« je povedal Denis Sahernik, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Zaposleni se vse pogosteje obračajo na urgentne službe

Sahernik še navaja, da stanovalci ob prihodu v dom marsikje niso več zdravniško pregledani in jim prvi pregled opravijo z zamudo. Poleg tega zamujajo tudi drugi zdravniški pregledi ter predpisovanje receptov in napotnic. Zaposleni so zato vse pogosteje obračajo na urgentne službe, kar pa seveda ne more nadomestiti dela družinskih zdravnikov. 

FOTO: Unsplash

»Nenazadnje so v stiski tudi svojci, ki se vse težje posvetujejo z domskim zdravnikom ali pridobijo celovite informacije o zdravstvenem stanju svojih bližnjih. Zavedamo se, da je kronično pomanjkanje družinskih zdravnikov problem, ki ga občutijo številni prebivalci, ne zgolj stanovalci v domovih za starejše, vseeno pa menimo, da mora biti skrb za pravočasno in kakovostno zdravstveno obravnavo ranljivih starejših prednostna naloga,« dodaja Sahernik. 

V skupnosti pozivajo ministrstvo za zdravje in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), da nemudoma pristopita k reševanju problematike nezadostne zdravniške oskrbe starejših.

ZZZS: Pomanjkanje zdravnikov sproti rešujemo

V ZZZS so za STA pojasnili, da pogodbo o izvajanju storitev zdravstvene nege z DSO sklenejo, ko ima slednji zagotovljeno izvajanje programa družinskega zdravnika. »Pomanjkanje družinskih zdravnikov posledično pomeni tudi težave pri zagotavljanju programa v DSO, ki pa jih sproti rešujejo tako, da so oskrbovancem zagotovljene ustrezne storitve in posledično noben oskrbovanec ni brez zdravnika,« so zatrdili.

Če družinski zdravnik ne zagotavlja programa, lahko socialnovarstveni zavod ZZZS predlaga sklenitev pogodbe z drugim izvajalcem osnovnega zdravstvenega varstva v okviru mreže javne zdravstvene službe. Družinski zdravnik je zagotavljanje programa odgovoren ZZZS, v primeru kršitev pa ZZZS zdravniku zaračuna pogodbeno kazen.

Ob ustanovitvi novega socialnovarstvenega zavoda na določenem območju ali ob širitvi obstoječih zmogljivosti pa se zdravniku dodeli dodaten obseg programa oziroma tima splošne ambulante, so še pojasnili v ZZZS.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Figure Willow Tree
29,90€ Poglej izdelek: Babica (26072)
Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close