Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krščanska skupnost mora pomagati starejšim

Za vas piše:
T. M.
Objava: 15. 06. 2022 / 13:02
Oznake: Cerkev, Papež, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2022 / 13:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Krščanska skupnost mora pomagati starejšim
Papež Frančišek. FOTO: Vatican Media

Krščanska skupnost mora pomagati starejšim

Papež Frančišek je med današnjo avdienco nadaljeval svojo serijo katehez o starejših in posebej izpostavil odlomek o ozdravitvi Simonove tašče iz Markovega evangelija.

Opozoril je, da v starosti moč telesa izgine in nas zapusti, čeprav naše srce ne preneha hrepeneti, pri tem pa moramo biti potrpežljivi do sebe.

Bolezen in starejši

Bolezen prizadene starejše na drugačen kot v mladosti ali v odrasli dobi, je dejal papež in poudaril, da se zdi, da bolezen starega človeka na neki način »pospešuje smrt in zmanjšuje čas«. Pri marsikaterem starejšem se zato prikrade dvom, da si ne bodo opomogli in lahko začnejo izgubljati upanje v prihodnost.

Evangeljski prizor nam pomaga upati in ponuja prvo lekcijo: da Jezus ni obiskal bolne žene sam, temveč je šel tja z učenci. Na enak način mora krščanska skupnost skrbeti za ostarele sorodnike in prijatelje.

Krščanska skupnost in starejši

Papež Frančišek vztraja, da bi morali obiske pri starejših opravljati številni, skupaj in pogosto, še posebej v teh dneh, ko se število starejših povečuje. Dodaja, da bi morali čutiti odgovornost, da obiščemo starejše, ki so pogosto sami, in jih s svojimi molitvami izročamo Gospodu.

»Družba resnično pozdravlja življenje, ko se zaveda, da je dragoceno tudi v starosti, v invalidnosti, v hudi bolezni in celo, ko bledi,« je zbrane pri avdienci nagovoril sveti oče.

Tako je tudi Jezus zagledal bolnico, jo je prijel za roko in jo ozdravil. S to gesto ljubezni, je poudaril papež, Jezus daje učencem prvo lekcijo, da je »rešitev oznanjena ali, bolje rečeno, posredovana s pozornostjo tej bolni osebi – in ženska vera sije v hvaležnosti za nežnost Boga, ki se je sklonil nad njo«. 

Papež Frančišek je na današnji sredini avdienci vse pozival, naj se spominjajo, molijo in pomagajo ljudem v Ukrajini – ljudem, ki zelo trpijo in so sodobni mučeniki.

Po ozdravitvi je žena vstala in jim služila, je poudaril papež Frančišek in navedel, da je to druga lekcija, ki nam jo je dala žena. V zvezi s tem ugotavlja, da tudi starešine lahko in morajo služiti skupnosti, gojijo odgovornost za služenje in premagujejo skušnjavo, da ostanejo ob strani, ker jih Gospod ne zavrača – nasprotno, povrne jim moč za služenje.

»Hvaležnost starejših za darove, ki so jih prejeli od Boga v njihovem življenju, kot nas uči Petrova tašča, naj vrne skupnosti veselje skupnega življenja in veri učencev daje bistveni značaj njenega cilja,« je zaključil papež Frančišek.

Nalaganje
Nazaj na vrh