Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v pogovoru z jezuiti: vojne v Ukrajini ne omejujmo le na dobro in zlo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 06. 2022 / 13:49
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2022 / 14:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v pogovoru z jezuiti: vojne v Ukrajini ne omejujmo le na dobro in zlo
Uničenje v vzhodni Ukrajini. FOTO: Vatican Media

Papež v pogovoru z jezuiti: vojne v Ukrajini ne omejujmo le na dobro in zlo

Papež Frančišek je posvaril, naj zapletenosti vojne v Ukrajini ne omejujemo zgolj na razlikovanje med dobrim in zlim, saj s tem tvegamo, da bomo videli le tisto najstrašnejše, ne pa celotne drame, ki se odvija v ozadju tega oboroženega spopada.

Tako je voditelj Katoliške cerkve dejal v pogovoru z uredniki več evropskih jezuitskih revij, ki so ga danes po navedbah spletnega portala Vatican News objavili v osrednjem glasilu italijanskih jezuitov La Civiltà Cattolica.

»Vidimo brutalnost in krutost, s katero to vojno vodijo vojaki, običajno plačanci, ki jih uporabljajo Rusi. (...) Toda nevarnost je, da vidimo le tisto najstrašnejše, ne vidimo pa celotne drame, ki se odvija v ozadju te vojne, ki je bila morda na nek način izzvana ali pa je nismo mogli preprečiti,« je pojasnil Frančišek.

Papež Frančišek odločno zavrača, da bi ga na podlagi določenih izjav lahko označili za »Putinovega podpornika«.

Odločno je zavrnil, da bi ga na podlagi te izjave lahko označili za »Putinovega podpornika«. To bi bilo »preveč poenostavljeno in zgrešeno«. Tudi zaradi »krutosti ruskih vojakov« pa ne smemo pozabiti na težave, saj si moramo prizadevati, »da bi jih pomagali rešiti«. Korenine in interesi te vojne so po papeževih besedah izjemno zapleteni.

Nekaj mesecev pred začetkom vojne se je papež srečal z nekim »modrim« državnim voditeljem: »Povedal mi je, da ga zelo skrbi razvoj Nata. Vprašal sem ga, zakaj, in odgovoril mi je: 'Lajajo na pragu Rusije in ne razumejo, da so Rusi imperialni, da nobeni tuji sili ne bodo dovolili, da bi se jim približala.' Zaključil je z besedami: 'Razmere bi lahko privedle do vojne.' To je bilo njegovo mnenje. 24. februarja se je začela vojna. Ta državni voditelj je bil sposoben uvideti napovedi tega, kar se je takrat dejansko zgodilo,« je dejal Frančišek, ne da bi poimensko izpostavil tega politika.

Papež Frančišek. FOTO: Vatican Media

Junaštvo ukrajinskega naroda

Frančišek je obenem pohvalil »junaštvo ukrajinskega naroda«: »Pred nami so razmere svetovne vojne, globalnih interesov, prodaje orožja in geopolitičnega prisvajanja, ki junaški narod spreminjajo v mučence.« Rusi so se ušteli, ko so mislili, da se bo vojna končala v tednu dni, je dejal sveti oče. »Naleteli so pogumne ljudi, ki se borijo za preživetje,« tako 85-letni voditelj Katoliške cerkve.

Begunce iz Ukrajine moramo podpreti, da ne bodo postali žrtve trgovine z ljudmi, da jih ne bodo izkoriščali, saj jastrebi že krožijo nad njimi.

Frančišek je navdušen nad ukrajinskimi ženskami, »katerih možje se tam borijo« in ki so kljub temu skrbele za ruske vojake, »ko so se predali«. Po drugi strani je izrazil precejšnjo zaskrbljenost, ker primanjkuje pripravljenosti za pomoč beguncem z vojnega območja: »Pogledati moramo dlje od trenutnih konkretnih dejanj in ugotoviti, kako jih lahko podpremo, da ne bodo postali žrtve trgovine z ljudmi, da jih ne bodo izkoriščali, saj jastrebi že krožijo nad njimi.«

Papež je še izrazil upanje na morebiten pogovor z moskovskim patriarhom Kirilom I. septembra letos v Kazahstanu: »Upam, da ga bom kot pastir lahko pozdravil in se z njim malo pogovoril.« Odpoved prvotno načrtovanega pogovora 14. junija (torej danes) v Jeruzalemu je sveti oče označil za »prijateljsko«.

»Svet je v vojni«

Papež je v pogovoru predstavnike jezuitskih revij izrecno pozval, naj v svojem poročanju »posredujejo človeško dramo vojne«. V ta namen se je recimo skliceval na zgodbe mater in družin, katerih sinovi so umrli v vojni, svetoval pa je tudi ogled vojaških pokopališč iz prve in druge svetovne vojne. »Premislek o tem bi zelo pomagal človeštvu in Cerkvi. Premišljujte o družbenopolitičnih vprašanjih, vendar ne zanemarite človeškega razmišljanja o vojni,« je pozval papež.

To, kar se zdaj dogaja v Ukrajini, vidimo na ta način, ker nam je bližje in se bolj dotika naše občutljivosti. Toda obstajajo tudi druge, oddaljene države.

Frančišek je tokrat znova ponovil svoje besede o »"tretji svetovni vojni po kosih«, ki je izbruhnila na nesrečo človeštva. »To, kar se zdaj dogaja v Ukrajini, vidimo na ta način, ker nam je bližje in se bolj dotika naše občutljivosti. Toda obstajajo tudi druge, oddaljene države, samo pomislite na nekatere dele Afrike, severno Nigerijo, severni Kongo, kjer vojna še vedno traja in nikogar ne zanima. Pomislite na Ruando pred 25 leti. Pomislite na Mjanmar in Rohinje,« je dejal papež: »Svet je v vojni.«

Nalaganje
Nazaj na vrh