Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stara Gora

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 18. 10. 2023 / 09:07
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2023 / 11:30
Stara Gora
Mlin na veter na Stari Gori so začeli postavljati leta 1993. FOTO: Andrej Praznik

Stara Gora

Slovenija ima razgibano površje, precejšnjo količino padavin ter gosto razvejano mrežo potokov in rek. Te naravne danosti so naši predniki izkoristili za postavitev vodnih mlinov. Tam, kjer vode ni bilo, pa so se znašli podobno kot na Nizozemskem in v nekaterih drugih delih Evrope: zgradili so mline na veter. Zadnji med njimi je do leta 1957 mlel žito v naselju Kokolajnščak v Slovenskih goricah. Pred tridesetimi leti so začeli na bližnji Stari Gori po njegovem vzoru postavljati nov mlin, ki je danes prvovrstna turistična znamenitost.

Mline na veter so v naših krajih poznali že v 16. stoletju. Leta 1525 je bil na seznamu inventarja gradu Vurberk naveden tudi železni podstavek za vetrni mlin. Razširjeni so bili v Prlekiji, okolici Boča, na Drav-
skem polju in v osrednjem delu Slovenskih goric, torej v krajih, kjer je vodotokov malo ali niso dovolj močni. Enega pa so okrog leta 1870 postavili tudi na Ko-privniku v Bohinju.

V vasi Kokolajnščak v občini Sveti Jurij ob Ščavnici je vse do leta 1957 deloval Becov mlin. Da ne bi propadel, so se v turističnem društvu Sveti Jurij ob Ščavnici odločili, da ga prestavijo na bližnjo Staro Goro in obogatijo tamkajšnjo turistično ponudbo. Po ustnem izročilu so bili nekoč na Stari Gori trije vetrni mlini, vendar so bili za domačo uporabo in zato precej manjši od mlina na Kokolajnščaku, kjer so se poklicno ukvarjali z mlinarstvom.

Mlin na veter

V Slovenskih goricah so tri Stare Gore: Stara Gora pri Šentilju v občini Šentilj, Stara Gora v občin...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh