Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stavka v zdravstvu, lekarne nekaj ur zaprte

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 16. 02. 2022 / 08:17
Oznake: Politika, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.02.2022 / 08:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Stavka v zdravstvu, lekarne nekaj ur zaprte
Stavka približno 50 tisoč zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu. FOTO: Tatjana Splichal

Stavka v zdravstvu, lekarne nekaj ur zaprte

Zaposleni v zdravstvenih domovih, bolnišnicah, socialnovarstvenih zavodih, centrih za socialno delo in lekarnah danes stavkajo. Preverite, katere storitve ne bodo na voljo.

V zdravstvenih domovih in bolnišnicah bodo nudili le nujno medicinsko pomoč, nego in oskrbo. V UKC Ljubljana so zapisali, da spoštujejo pravice zaposlenih, a da po dveh letih pandemije ni mogoče odpovedovati zdravstvenih storitev brez škode za bolnike. Zato napovedanih pregledov, obravnav in posegov ne bodo odpovedovali.

Da že določenih terminov ne bodo prestavljali, so sporočili tudi iz UKC Maribor.

Delo v vseh socialnovarstvenih in posebnih socialnovarstvenih zavodih bo potekalo kot ob nedeljah. Na zavodih za usposabljanje in varstveno-delovnih centrih bodo v času stavke opustili vse nenujne storitve.

Centri za socialno delo bodo zagotavljali le nujna pooblastila. Med 10. in 16. uro bodo odprte le dežurne lekarne, kjer bo veljal nedeljski režim dela.

Vlada razlogov za stavko ne vidi

Sindikati so od vladne strani v torek pričakovali protipredlog, iz katerega bi bilo razvidno, da ima vlada dejansko interes razrešiti njihove stavkovne zahteve. A jim, kot so pojasnili na sindikalni strani, ni nastopila naproti niti v minimalnih zahtevah.

Z vladne strani je medtem slišati, da stavki ne oporekajo, a da razlogov zanjo ne vidijo. »Ne vidimo razlogov za stavko, glede na današnje pogovore, saj je bil na koncu ključen problem spreminjanje že dogovorjenih rokov v lanskoletnem dogovoru. Izhodišča dajejo podlago za pogajanja. Stavka je preuranjena, saj imamo možnost iskanja dogovora v širokem krogu,« so zapisali.

Da stavka ni upravičena, je včeraj dejal tudi minister za delo Janez Cigler Kralj.  Dejal je, da vlada še vedno ponuja roko dialoga. Prioriteta ministrstva pa ostaja vlaganje v zaposlene, infrastrukturo in programe dolgotrajne oskrbe v Sloveniji. 

Ministrstvo za delo se je lani novembra skupaj z reprezentativnimi sindikati v prvem krogu pogajanj dogovorilo za povišanje plač v socialni oskrbi za dva do štiri plačne razrede. Zagotovili so višje plače za okoli 35 tisoč zaposlenih, poskrbeli, da se dvig plač ni prelil v povišanje oskrbnin stanovalcem in se zavezali, da po 15. januarju letos nadaljujejo pogajanja za drugi krog zaposlenih v socialni oskrbi.

Z namenom obvladovanja kadrovske stiske v socialnovarstvenih zavodih so zagotovili skoraj 60 odstotkov več sredstev za zaposlovanje dodatnega kadra za obdobje dveh let, so sporočili z ministrstva. To bo omogočilo približno 620 dodatnih kadrov za vse izvajalce institucionalnega varstva v javni mreži in 550 dodatnih zaposlitev v domovih za starejše. V proračunih za leti 2021 in 2022 in v načrtu za okrevanje in odpornost so prav tako zagotovili dodatnih 124 milijonov za investicije v domove za starejše.

Nalaganje
Nazaj na vrh