Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ste že posejali božično žito?

Objava: 07. 12. 2022 / 09:30
Oznake: Družba, Božič
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2022 / 19:50
Ste že posejali božično žito?
FOTO: B. U. J.

Ste že posejali božično žito?

Na adventnem venčku že gorita svečki, ki sporočata, da do božičnega večera ni več daleč. Ulice in domovi dobivajo vse bolj praznično podobo in vzdušje je polno pričakovanja božiča in novega leta.

Eden izmed prazničnih običajev v tem času je tudi sajenje žita. Tradicija narekuje tri najbolj uspešne setve, in sicer na god svete Barbare 4. decembra, na Marijin praznik 8. decembra ali pa na dan svete Lucije, ki ga praznujemo 13. decembra.

Setev je precej preprosta, zato bo zanimiva tudi za manjše otroke, ki bodo lahko vsak dan v pričakovanju opazovali in čakali, kdaj bo vzkalilo žito.

Dan pred setvijo namočimo pšenično žito v vodi, da bo prej in hitreje vzklilo. Vzamemo plitke skodelice, cvetlične lončke ali podstavke ter jih do centimetra pod robom napolnimo s substratom, namenjenim presajanju rastlin. Pšenično žito posujemo tako na gosto, da se zrna skoraj dotikajo drug drugega. Rahlo pritisnemo in ga prekrijemo s tanko plastjo zemlje. Prvič ga dobro zalijemo, kasneje pa vsakodnevno redno rosimo.

Setev pred božičem simbolizira novo rojstvo, kruh in je simbol svetlobe in upanja. Na različnih koncih naše male Slovenije pa mlado žito različno poimenu...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh