Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ste že slišali nov slovenski rap o Jezusu? Posnel ga je učitelj Simon Purger

Za vas piše:
M. P.
Objava: 05. 03. 2023 / 18:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.03.2023 / 19:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ste že slišali nov slovenski rap o Jezusu? Posnel ga je učitelj Simon Purger
Simon Purger v OŠ Polhov Gradec poučuje zgodovino, geografijo, etiko (DKE) in izbirni predmet verstva in etika. Profesor zgodovine in geografije je tudi diplomirani teolog.

Ste že slišali nov slovenski rap o Jezusu? Posnel ga je učitelj Simon Purger

“Včasih moram povedat’: ne razumem, včasih moram zakričat’: ne zastopim!” Tako se glasi refren povsem novega rapa o Jezusu, ki ga je posnel osnovnošolski učitelj Simon Purger. Napisal ga je že pred dvajsetimi leti, da je rap dobil še glasbeno spremljavo in da so ga posneli, pa so zaslužni njegovi nekdanji učenci, še zlasti Anton Čuden in Bratko Krivokapić.

Učitelj Simon Purger je širši javnosti postal znan v času šolanja na daljavo, ko je na svojem Youtube kanalu, kjer je zdaj objavil tudi svoj rap, objavljal učno snov iz zgodovine, geografije in tudi kakšen spodbuden video za mlade. Njegovi videi so dosegli že blizu pol milijona ogledov, zaradi njih in zaradi svojega pristnega pristopa do mladih pa je bil tudi eden od petih lanskih finalistov za naziv Naj učitelj Slovenije (Global Teacher Prize). Ker je Simon tudi teolog, občasno sodeluje tudi pri nastajanju revije Božje okolje

Nastanek rapa je povezan z raperjem Josem

Nekateri Simonovi učenci so njegov rap Moram povedat že slišali, za marsikoga pa bo presenečenje, da je učitelj napisal in posnel rap, in to o Jezusu. Kot je povedal za Družina.si, zgodba njegovega rapa sega v davni oktober 2002, ko je bil še bogoslovec (leta 2007 je iz bogoslovja izstopil in je danes poročeni oče treh sinov). “Nekega večera sem se dobil s prijateljem in nekdanjim sošolcem Josem, ki je uveljavljen raper. Debatirala sva o življenju, o Bogu in Cerkvi, po tem pogovoru pa sem pri skupni molitvi v semeniški kapeli dobil navdih. Do dveh zjutraj sem pisal rap, ki sem ga kasneje še nekoliko izpilil.” 

Sporočilo skladbe je Božja ljubezen

Rap Moram povedat pripoveduje o izkušnji mladega človeka, ki je kritičen do Cerkve in skozi besedilo refrena svoji okolici sporoča, da ne razume dogajanja pri maši. Sprašuje se, zakaj “milijoni norijo na čudno gostijo” - v čem je bistvo krščanstva, ker ga tisto, kar vidi na zunaj, moti. Ko se obrne na Boga in mu izpove svoje dvome, na nek način dobi odgovor. Osrednji del skladbe je Jezusov odgovor, ki mladostniku sporoča, da ga ima rad in da bolj kot bo iskal Boga, bolje ga bo razumel. “Rap je moja molitev,” je dejal Simon Purger. 

Svoj rap namenja mladim iskalcem

“V rap je najprej vtkana moja življenjska izkušnja, to je, da verjamem, da Bog obstaja in da mi odgovarja na moje oglašanje, na moja vprašanja, stiske in iskanja. Drugi poudarek je na tem, da vidim Cerkev kot skupnost verujočih v Jezusa, ki je skupaj na poti, in jo močno povezuje evharistija. Kot tretji poudarek pa vidim misel, da smo za Boga prav vsi zelo pomembni, da moramo živeti kot bratje, saj smo neizmerno ljubljeni. Z rapom želim sporočiti tudi to, kar se sliši v refrenu: da je zelo pomembno, da se izrazimo, da ubesedimo svoje težave, svoja hrepenenja, svoje dvome. Meni bo ob tem lažje, pa nekdo me bo gotovo slišal. Čeprav Boga direktno ne slišimo, preko Svetega pisma in zakramentov dojamemo njegovo logiko,” je povedal. 

Svoj rap Simon Purger namenja mladim. “Mladi si najprej želijo, da jih nekdo sliši in opazi. Da jih nekdo potrdi v tem, kar so. Da jih nekdo spremlja in spodbuja,” je dejal. “Mladi hitro vidijo, kdo blefira in kdo je pristen. Zato bi tudi kar se tiče vere morali biti pristni in iskreni,” je prepričan. Poudarja, da si je treba za mlade in za njihova vprašanja vzeti čas ter iskreno spregovoriti o svoji veri. 

Njegovi nekdanji učenci so spodbudili nastanek posnetka

Prav mladi pa so bili odločilni dejavnik pri tem, da je Simon svoj rap po dolgih letih vendarle posnel. Devetošolci, ki jim je bil štiri leta razrednik, so mu za slovo kot darilo namreč omogočili snemanje v snemalnem studiu. Pri pisanju glasbe, produkciji in glasbeno-ritmičnem aranžiranju skladbe pa sta sodelovala njegova nekdanja učenca Anton Čuden in Bratko Krivokapić, ki se že od malih nog intenzivno ukvarjata z glasbo. Anton Čuden v Gradcu študira saksofon, Bratko pa igra helikon in zaključuje študij.

Simon z Antonom in Bratkom v studiu, kjer so rap posneli. FOTO: osebni arhiv

“Kulski zaradi vsebine”

Zanimivo je, da eden od njiju, Bratko Krivokapić, ni kristjan, a je kljub temu z vso srčnostjo pristopil k projektu. “Bila je nova, zabavna in zanimiva izkušnja, ker sem se kot glasbeni producent podal izven svojih žanrov in stila produkcije, tako da je bil ta rap zame tudi rahel izziv,” je povedal Bratko. “Simonov rap sem slišal že kot njegov učenec v osnovni šoli in se mi je že takrat zdel kulski že samo zaradi vsebine. Ne poznam niti enega rapa, ki bi bil o Jezusu ali o drugih verskih vsebinah, in je zato še tako bolj zanimivo poslušati, kar je ustvaril Simon.” Povedal je še, da sta pri ustvarjanju z Antonom poskušala povezati glasbo s cerkvenimi inštrumenti ali zborom. “Tako da je bil to malce večji izziv, kako smiselno združiti rapanje s primerno glasbeno podlago, ampak bi rekel, da nam je zelo dobro uspelo,” je bil zadovoljen Bratko. 

Tudi Anton Čuden je zadovoljen s posneto skladbo. “Mislim, da kontrast med mistiko cerkvene skrivnosti in razigranostjo ter mladostnim pripovedovanjem rapa ustvari dobro atmosfero,” je povedal. 

Anekdota s šolskega izleta

Z nami je Anton delil še zanimivost, da je glasbeno spremljavo prav za ta rap Simona Purgerja napisal že v osnovni šoli. “Ko smo se vračali iz enega od šolskih izletov, je učitelj Simon po mikrofonu zarepal svoj rap in seveda sem izkoristil to priložnost in nastop posnel na telefon.” Posnetek še vedno hrani. “Že na poti domov sem poslušal posnetek in besedilo prepisal v beležko. Naslednji dan mi rap ni šel iz glave. Prižgal sem sintisajzer in zaigral spremljavo. V glavi so se mi porajale še različne ideje, kakšne zvočne učinke in inštrumente bi lahko dodal, zato sem vse skupaj zapisal na računalniški program.” Pri tem je zadeva obstala, saj ni razmišljal, da bi rap posneli, pač pa je upal, da bodo kdaj skupaj nastopili v živo. “Ko smo sedaj čez toliko let prišli na idejo, da rap posnamemo, sem Bratku pokazal svoje zamisli, on pa jih je oživel v programu in beat s svojimi idejami še popestril.” 

Oba, Anton in Bratko, se strinjata, da sta dobra ekipa in bosta morda še kdaj sodelovala pri kakšnem glasbenem projektu. 



Nalaganje
Nazaj na vrh