Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Štiri leta od smrti nadškofa Urana: tudi mi recimo »Da, Oče!«

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 14. 04. 2024 / 15:40
Oznake: Cerkev, Maša, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.04.2024 / 16:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Štiri leta od smrti nadškofa Urana: tudi mi recimo »Da, Oče!«
Nadškof Uran je pokopan v grobnici v kapeli, v kateri od leta 2007 počiva pokojni nadškof Alojzij Šuštar. FOTO: nadskofija-ljubljana.si

Štiri leta od smrti nadškofa Urana: tudi mi recimo »Da, Oče!«

V četrtek, 11. aprila, so minila štiri leta od smrti nadškofa Alojza Urana: ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je ob obletnici obhajal spominsko sveto mašo v ljubljanski stolnici.

Nadškof Zore je zbrane v nagovoru spomnil, v kakšnih razmerah se je nadškof Uran v Hospicu poslavljal s tega sveta: sredi hude koronaepidemije, ki je ustavila življenje skoraj po vsem svetu in med ljudi postavila ovire, da se niso mogli obiskovati in srečevati. To je zaznamovalo tudi pogreb pokojnega nadškofa, saj je bila stolnica skoraj prazna. Obreda se je udeležilo le nekaj duhovnikov in sorodnikov, mašo zadušnico in pokop pa je bilo mogoče spremljati prek televizijskega prenosa. Nadškof Uran je pokopan v grobnici v kapeli, v kateri od leta 2007 počiva pokojni nadškof Alojzij Šuštar.

Nadškof Alojz Uran je bil v letih med 2007 in 2009 predsednik Slovenske škofovske konference. FOTO: arhiv Družine

Po besedah nadškofa Zoreta je bilo poslavljanje Alojza Urana polno sporočil: »umrl je v jutru velike sobote, ko ves katoliški svet po premišljevanju trpljenja in smrti moli ob Božjem grobu, se zahvaljuje Bogu za odrešenje in strmi nad skrivnostjo ljubezni, ki se nam razodeva na tako izredne, skorajda nerazumljive načine«. Pogrebna sveta maša in pokop sta bila v tednu velikonočne osmine, zato je bil nadškofov pogreb obsijan s svetlobo vstajenja. Božja beseda v velikonočnem času pa nam predstavlja osnovne stebre življenja prvih krščanskih skupnosti, s čimer nas spominja, da mora tudi naša vera sloneti na istih stebrih.

Naj bo Uranovo škofovsko geslo »Da, Oče« tudi naša vodilna drža odločanja, da bomo v svetu, »ki mu ni nobena stvar več sveta, ohranili vrednote, ki so stoletja in stoletja oblikovale zahodno družbo«.

Življenje in služenje pokojnega nadškofa Urana sta vsekakor slonela na trdnih stebrih, kar je izražalo tudi njegovo škofovsko geslo: »Da, Oče!« Tako kot Marija in Jezus se je tudi nadškof Uran prepustil Božji volji. Nadškof Zore je slovenske katoličane povabil, naj »Da, Oče« nadškofa Urana tudi sami postavimo za vodilno držo našega odločanja in tako v svetu, »ki mu ni nobena stvar več sveta«, ohranimo vrednote, »ki so stoletja in stoletja oblikovale zahodno družbo«.

Nagovor nadskofa Zoreta ob cetrti obletnici smrti nadskofa Urana.docx

Kupi v trgovini

Svet molitve
Molitveniki
7,89€
Nalaganje
Nazaj na vrh