Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Strokovna osvetlitev velikega Slovenca

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 11. 06. 2024 / 09:34
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.06.2024 / 10:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Strokovna osvetlitev velikega Slovenca
David Rupnik, pobudnik simpozija o duhovniku in naravoslovcu Simonu Robiču, pozdravlja udeležence predstavitve knjige s prispevki s simpozija. FOTO: Jožef Pavlič

Strokovna osvetlitev velikega Slovenca

Izšel je zbornik predavanj s simpozija o duhovniku in naravoslovcu Simonu Robiču.

V sredo, 28. februarja, 2024 je bil v dvorani Jožefa Kvasa v Cerkljah na Gorenjskem simpozij o duhovniku in naravoslovcu Simonu Robiču ob 200. obletnici njegovega rojstva. Rodil se je 11. februarja 1824 v Kranjski Gori, umrl je 7. marca 1897 na Šenturški Gori, kjer je kot duhovnik deloval kar 23 let, je tam tudi pokopan.

Portret Simona Robiča in zapisi o njem v njemu posvečeni sobi v Jamarskem muzeju na Gorjuši. FOTO: Jožef Pavlič 

Domačin David Rupnik, predsednik Vaške skupnosti Šenturška Gora in ključar tamkajšnje cerkve sv. Urha, je ob 200. obletnici Robičevega rojstva predlagal, da bi ta jubilej praznovali s simpozijem. Na njem bi Simona Robiča strokovnjaki predstavili tako na duhovniškem kot naravoslovnem področju, kjer je užival velik ugled v mednarodnih krogih. Prebivalci Šenturške Gore so bili takoj za to, prav tako župnijski upravitelj v Cerkljah Martin Leban. Skupaj so pripravili vse potrebno za simpozij, povabili vrsto uglednih strokovnjakov, ki so celovito prikazali velikega rojaka v besedi in sliki. Znanstvenega srečanja se je udeležilo več kot sto obiskovalcev. Organizatorji so na koncu obljubili, da bodo poskrbeli za natis zbornika, v katerem bodo objavljena vsa predavanja, popestrena s slikovnim gradivom.

Doprsni kip Simona Robiča pred Gostiščem Jamarski dom  na Gorjuši. FOTO: Jožef Pavlič

Obljubo so držali, natisnjeni zbornik pa predstavili 9. junija v Gostišču Jamarski dom na Gorjuši. Za predstavitev knjige in pogostitev številnih gostov, posebej predavateljev na simpoziju in članov pripravljalnega odbora za simpozij ter zaslužnih za njegovo izdajo, je poskrbelo Društvo za raziskovanje jam Simon Robič Domžale. 

Številni udeleženci ob predstavitvi pomembne knjige. FOTO: Jožef Pavlič 

Navzoče je najprej pozdravil David Rupnik, vsebino zbornika z naslovom Simon Robič (1824-1897), mož posebne vrste, je predstavil urednik mag. Matija Križnar. Lektorica Katarina Marin Hribar je povedala, da je imela malo dela, ker so avtorji dobro napisali prispevke, oblikovalka Aleša Unk pa, da je bilo kar zahtevno pripraviti takšno knjigo, ki jo bodo bralci radi vzeli v roke in brali.

Obiskovalci predstavitve zbornika s simpozija o Simonu Robiču so bili
zelo hvaležni organizatorjem srečanja na Gorjuši za vse, kar so jim
pripravili. FOTO: Jožef Pavlič

Aleš Stražar, predsednik Društva za raziskovanje jam Simon Robič Domžale, je za tem najprej predstavil to društvo, nato je večino udeležencev predstavitve knjige povedel na ogled bližnje Železne jame, nato pa še v Jamarski muzej, kjer so si ogledali razstavljene eksponate, povezane z življenjem v jamah in odkrivanjem podzemnega bogastva v njih in tudi sicer v naravi. Ustavili so se tudi v sobi, posvečeni Simonu Robiču, ki je poleg drugega raziskoval tudi jame. 

Aleš Stražar je obiskovalce povedel tudi v bližnjo Železno jamo. FOTO: Jožef Pavlič

Pokazal jim je nekatere veščine, ki jih morajo obvladati jamarji. Svojo pripoved je popestril s humorjem, predvsem pa z velikim spoštovanjem in občudovanjem duhovnika in znanstvenika Simona Robiča, o katerem še ne vemo vsega, bodo povedala nova raziskovanja in znanstvena dela. Simpozij in zbornik predavanj sta dober in trden začetek tega. 

Kupi v trgovini

Živeti hočemo v suvereni državi slovenskega naroda
Družbena vprašanja
25,04€
Nalaganje
Nazaj na vrh