Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kljub višji subvenciji študentski obrok v povprečju za dober evro dražji

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 05. 01. 2023 / 09:28
Oznake: Mladi, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.01.2023 / 11:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kljub višji subvenciji študentski obrok v povprečju za dober evro dražji
FOTO: Pexels

Kljub višji subvenciji študentski obrok v povprečju za dober evro dražji

Z novim letom so se v sistemu subvencionirane študentske prehrane spremenile cene obrokov. Subvencija se je sicer zvišala z 2,82 evra na 3,5 evra, a se je ob tem povišala tudi najvišja vrednost obroka, in sicer s sedem na devet evrov. V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) opozarjajo, da bo kljub dvigu subvencije študent za posamezen obrok moral v povprečju plačati 1,08 evra več kot pred novim letom.

V Mladi Sloveniji pa se ob tem sprašujejo, ali študentski boni še dosegajo svoj namen, zaradi katerega so leta 1992 nastali, da torej omogočajo »dostop do uravnotežene in zdrave prehrane vsem študentom, ne glede na njihov socialni status. Pogled na seznam ponudnikov hitro pokaže drugačno sliko. Mnogo bolj kot sredstvo za omogočanje »uravnotežene in zdrave prehrane« so študentski boni v teh 30 letih postali socialni korektiv«.

Za doplačilo tudi do 110 evrov mesečno

Ob tem poudarjajo, da bo moral študent ob najvišji vrednosti obroka pri devetih evrih za kosilo doplačati 5,5 evrov. »To bi v enem mesecu naneslo 110 evrov doplačil. Za študentski žep precejšen izdatek, zagotavlja pa le en obrok na delovne dneve. Če bi se študent po drugi strani odločal zgolj za prehranjevanje pri najcenejših ponudnikih, bi bilo to daleč od `uravnotežene in zdrave prehrane´«, so kritični v Mladi Sloveniji.

Preusmeritev sredstev v sklad za dodatne štipendije?

Zato predlagajo razmislek o spremembi sistema študentske prehrane. »Ena izmed možnosti je preusmeritev neporabljenih sredstev, namenjenih subvenciji študentske prehrane, v sklad za dodatne štipendije. Na ta način bi se socialni status študentov ustrezneje urejal, obenem pa študentom priznaval večjo mero samostojnosti.«

Če bi posamezen študent vsak dan za obrok doplačal 5,5 evra, bi na mesečni ravni to zneslo 110 evro. FOTO: Tatjana Splichal

Manjše število ponudnikov študentske prehrane

Po statističnih podatkih Sursa so se hrana in brezalkoholne med letoma 2015 in 2022 podražile za več kot tretjino (34,48 odstotka). »Dvig cen obrokov smo zato na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) pričakovali, ob tem pa želeli ponudnike spodbuditi, da se v sistem vključijo oziroma v njem ostanejo.« Po podatkih ŠOS je zaradi naraščajočih cen živil in stroškov dela ter ob nespremenjeni vrednosti obroka subvencionirane študentske prehrane (SŠP) v preteklih letih drastično upadlo število ponudnikov prehrane. Leta 2012 jih je bilo 743, lani le še 311.

Povprečna vrednost obroka višja za 1,76 evra

»Po podatkih, s katerimi razpolagamo na ŠOS, se povprečna vrednost obroka s 1. januarjem zvišuje za 1,76 evra, zaradi hkratnega dviga subvencije pa bodo študenti za posamezni obrok povprečno odšteli 1,08 evra,« pojasnjujejo na ŠOS.

Izredno zvišanje subvencije?

Ob tem opozarjajo, da se bo, skladno z Zakonom o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom, 1. marca subvencija ponovno dvignila za predvidoma 10 odstotkov, torej za 36 centov. »Glede na navedeno na ŠOS kot mogočo rešitev nastale situacije vidimo v izrednem zvišanju subvencije za študentsko prehrano, podobno kot to velja za izredno uskladitev pokojnin oziroma napovedano izredno uskladitev minimalne plače,« so še dodali.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh