Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sum spolne zlorabe pri skavtih

Za vas piše:
M. P.
Objava: 21. 12. 2023 / 10:19
Oznake: Skavti
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.12.2023 / 13:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sum spolne zlorabe pri skavtih
Načelnica in načelnik ZSKSS Tjaša Sušin in Nejc Kurbus na novinarski konferenci. FOTO: M. P.

Sum spolne zlorabe pri skavtih

V preteklem tednu so bili skavti obveščeni o sumu kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb. Načelnika Združenja slovenskih katoliških skavtov in skavtinj (ZSKSS) Tjaša Sušin in Nejc Kurbus sta na novinarski konferenci spregovorila o tem kritičnem dogodku v skavtski organizaciji. "Situacijo smo vzeli skrajno resno," sta izpostavila.

Dokler se stvari ne bodo razjasnile, so osebo, zoper katero je bil podan sum, umaknili iz vseh skavtskih aktivnosti in stikov z otroki in mladimi, so povedali. "S pristojnimi organi bomo dejavno sodelovali za razjasnitev okoliščin," sta povedala.  

V ZSKSS se zavedajo, da je njihova naloga, da zagotavljajo varno okolje za vse njihove člane. "Varnost, zaščita naših članov in dobrobit skavtov je temelj vzgojnega dela skavtov, prav tako se s projektom Nisi sam posebej posvečamo krepitvi duševnega zdravja." Kot sta izpostavila Sušinova in Kurbus, jim je prav ta program pomagal, da so se bolj učinkovito soočili s preizkušnjo. 

Konkretnosti glede primera nista razkrivala, da se ne bi s tem razkrila tudi identiteta žrtve.

Starše pozivajo k pogovoru z otroki

Škofje molijo za prizadete in podpirajo skavtsko organizacijo

Slovenska škofovska konferenca je ZSKSS podprla pri transparentnem ravnanju v tem primeru, ki je za slovensko skavtsko organizacijo prvi. V izjavi za javnost so zapisali, da molijo za vse prizadete v dogajanju. Poudarili so, da ima vsakdo odgovornost, da ob sumu kaznivega dejanja poda prijavo, kot so ravnali tudi skavti. Varovati je treba identiteto mladih ter aktivno sodelovati s pristojnimi organi za razjasnitev okoliščin.

Škofje se zavedajo, kako velika preizkušnja je to za skavte in za celotno skupnost. "Prepričani smo, da zmoremo tudi v najtežjih preizkušnjah vsi skupaj ravnati častno in odgovorno in biti dober zgled in opora mladim in drug drugemu," so zapisali. 

Podoben primer septembra pri tabornikih

S podobnim incidentom so se septembra letos soočili tudi v Zvezi tabornikov Slovenije, ko so prijeli prijavo suma kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb. Zlorabe je bil osumljen član vodstva enega izmed redov, za katerega je takrat preiskovalna sodnica odredila pripor. Osumljenega storilca kaznivega dejanja so v Zvezi tabornikov takrat umaknili iz vseh njenih taborniških aktivnosti in nalog, pogovorili pa so se tudi s starši članov.


Nalaganje
Nazaj na vrh