Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Suverenost Malteškega reda ni ogrožena«

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 30. 09. 2022 / 09:53
Oznake: Papež, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2022 / 10:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Suverenost Malteškega reda ni ogrožena«
Mariano Hugo von Windisch-Grätz. FOTO: Marjan Pogačnik

»Suverenost Malteškega reda ni ogrožena«

Mariano Hugo von Windisch-Grätz, član začasnega suverenega sveta reda in njegov veleposlanik v Sloveniji, o reformi, ki jo je izvedel papež Frančišek.

Reforma Malteškega viteškega reda, ki jo je v začetku septembra izvedel papež Frančišek, nikakor ne ogroža suverenosti reda, je v pogovoru za novo izdajo Družine dejal Mariano Hugo von Windisch-Grätz, veleposlanik reda v Sloveniji, ob reformi tudi imenovan v začasni suvereni svet reda.

»Zmotne špekulacije«

»O reformi so se pojavljale zmotne špekulacije,« je dejal in pojasnil, da je namen reforme uskladitev kodeksa reda s Cerkvijo, z drugim vatikanskim koncilom. »Najvišji voditelj naše redovne ustanove je papež, a to ne pomeni, da je naša suverenost ogrožena, saj je naše vodstvo suvereno in popolnoma neodvisno. Sveti oče je v nekem trenutku moral poseči tudi v upravni del, saj se je ta dotikal duhovne plati,« je dejal von Windisch-Grätz. Govorjenje, da so tudi pri svojem delovanju odvisni od svetega očeta, je označil za popolnoma zmotno.

Za viteze profese (viteze z zaobljubami) – teh je v redu s 13.500 člani trenutno 37 – je bila po njegovih besedah potrebna posodobitev, tako da njihov status bolje odraža poslanstvo in jim daje možnosti zanj, je dejal. Tako bo odslej laže bo sprejeti nove viteze z zaobljubo, ki so na primer prejeli Božji klic v smeri pomoči na medicinskem področju. »Imamo lepo število vitezov profesov. Upajmo, da jih bo še več,« je dejal. Članom reda, ki so laiki reforma daje možnost duhovnega vodenja v diplomaciji in pri drugih poslanstvih, na primer v službi bolnih in ubogih ali na romanjih.

FOTO: Marjan Pogačnik

Papež brani suverenost reda

Kot pravi Mariano Hugo von Windisch-Grätz, papež spoštuje služenje reda v Cerkvi; Frančišek je sam tudi dejal, da brani suverenost reda. »Bodimo zelo jasni: zgodovinsko je naša suverenost posledica papežev,« poudarja von Windisch-Grätz. Ob tem dodaja, da Malteški red trenutno priznava več kot 110 držav, nedavno pa so vzpostavili diplomatske odnose še z novimi državami, kot je Grčija. Položaj reda je primerjal s položajem Svetega sedeža: tako kot njegova suverenost ostaja v papežu, suverenost Malteškega reda ostaja v velikem mojstru.

V tem obdobju so se pojavljale napačne informacije, morda pa tudi nekaj propagande … ki ni prihajala od vitezov, ampak nekaj redkih, ki imajo svoje interese.

Za reformo so po njegovih besedah prosili v redu samem, bila je načrtovana in pripravljena z različnimi vatikanskimi dikasteriji. »Danes, manj kot mesec po reformi, se kaže – to vidimo tudi v redu –, da jo vsi razumejo in cenijo,« pravi član začasnega suverenega sveta. »Gre za izjemen dokument. S papeževo pomočjo smo dosegli namen reforme, ki poudarja versko naravo reda. V tem obdobju so se pojavljale napačne informacije, morda pa tudi nekaj propagande … ki ni prihajala od vitezov, ampak nekaj redkih, ki imajo svoje interese ali pa jih skrbijo posledice za svoje organizacije, ki delajo za nas in imajo odnose z vladami.« Reformo so po njegovih besedah pohvalili veleposlaniki držav, akreditiranih pri redu, za katere so pripravili sprejem, svojo polno podporo je prek veleposlanika Eduarda Habsburga izrekla vlada Madžarske, »kjer je red zelo navzoč in cenjen«.

Malteški red »ne more biti nevladna organizacija«

V Nemčiji, kjer ima red kar 38.000 prostovoljcev in igra vlogo, kakršno v drugih državah opravlja Rdeči križ, naj bi si po medijskem poročanju nekateri bolj želeli, da bi se red razvijal v smeri nekakšne nevladne organizacije in da bi bil njegov verski poudarek manjši. »Ne more biti nevladna organizacija, to nikoli ni bil,« odgovarja von Windisch-Grätz. »Duhovnost je v podporo profesionalnosti naših lokalnih dejavnosti. Zato ni nobene nevarnosti za vlado, da bi naše delovanje postalo manj učinkovito. Mislim, da je bila velika skrb ta, da se je zamenjalo vodstvo reda. Nikakor! Organizacija je vodena z vso profesionalnostjo, v tradiciji reda in po predpisih cerkvenega nauka.« Malteški red ima z nemško državo sklenjene sporazume za opravljanje storitev, kot je reševalna služba. »So pa nekatere stvari, ki jih ne moremo delati, braniti moramo človeško življenje po nauku Cerkve,« dodaja von Windisch-Grätz.

Novi suvereni svet Malteškega reda; Mariano Hugo von Windisch-Grätz je drugi z desne. FOTO: Suvereni malteški viteški red 

Izkazati spoštovanje do zgodovine

Družina Windisch-Grätzov je bila v zgodovini Slovenije močno navzoča, imela je številne posesti, vse do časa po drugi svetovni vojni, ko je bilo v komunističnem režimu »vse uničeno«. Veleposlanik Malteškega reda in glava družine je na vprašanje, ali še upa na to, da bi slovenska država vrnila nekatere posesti redu, odgovaril, da Windisch-Grätzovih materialne stvari ne zanimajo. državi in družini, in da bi ustanovili fundacijo. Žal se to ni skladalo s tem, kar je politika takrat hotela. »Sam tu nimam velikega interesa, pomembno pa je izkazati spoštovanje do zgodovine in družine zaradi dobrega, ki ga je storila – kar pomeni vsaj ohraniti to premoženje, cerkve, gradove in gozdove v dobrem stanju, kar pa je zelo težavno,« je dejal.




Kupi v trgovini

Živemu se vse zgodi
Drugi priročniki
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh