Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

sv. Lovrenc

Objava: 14. 07. 2016 / 08:42
Oznake: Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:45
Ustavi predvajanje Nalaganje

sv. Lovrenc

Zavetnik: diakonov, knjižničarjev, arhivarjev, kuharjev, pivovarjev, gostilničarjev, upravnikov, peric, likaric, slaščičarjev, steklarjev, topilcev stekla, gasilcev, učencev in študentov, revežev; priprošnjik proti očesnim težavam, išijasu, bolečinam v hrbtu, vročici, kožnim boleznim, opeklinam, ognjenim nevarnostim, pred mukami v vicah, za dober pridelek grozdja, vinogradnikov, vernih duš v vicah, proti kugi. Poleg tega je zavetnik številnih krajev, mest in dežel.

Praznik svetega Lovrenca je bil že od nekdaj za praznikom sv. Petra in Pavla največji v stari rimski liturgiji, cerkveni očetje pa so ga slavili v svojih spisih in govorih.

Ime: Izhaja iz latinskega imena Lauretius, ki ga pojasnjujejo kot »izhajajoč iz mesta Lauretum pri Rimu«. Druga razlaga imena pa pravi, da je izpeljanka iz latinske besede laurus »lovor, lovorova vejica«.

Rodil se je okoli leta 225 v kraju Huesca v Španiji,
umrl pa 10. avgusta leta 258 v Rimu v Italiji.

Družina: O njegovi družini in mladosti ni nič znanega. Sklepajo, da je bil plemenitega rodu.

Služba: Bil je učenec papeža Siksta II., ki ga je sprejel med sedmerico diakonov rimske Cerkve. Njegova posebna naloga je bila, poleg strežbe papežu pri oltarju, upravljanje cerkvenega premoženja.

Zavetnik: diakonov, knjižničarjev, arhivarjev, kuharjev, pivovarjev, gostilničarjev, upravnikov, peric, likaric, slaščičarjev, steklarjev, topilcev stekla, gasilcev, učencev in študentov, revežev; priprošnjik proti
očesnim težavam, išijasu, bolečinam v hrbtu, vročici, kožnim boleznim, opeklinam, ognjenim nevarnostim, pred mukami v vicah, za dober pridelek grozdja, vinogradnikov, vernih duš v vicah, proti kugi. Poleg tega je zavetnik številnih krajev, mest in dežel.

Kreposti: Bil je mladenič svetega življenja, veselega značaja in neustrašnega poguma za vero. Njegova posebna skrb so bili ubogi in reveži.

Mučeništvo: Lovrenca je dal rimski načelnik Hipolit, ves besen, ker ni dobil »cerkvenih dragocenosti«, mučiti ter ga položiti na razbeljen raženj, na katerem so ga živega pekli. Lovrenc naj bi v strašnih mukah molil, mučiteljem pa v šali zaklical, naj ga obrnejo, ker je po eni strani že pečen.

Čudeži: Duhovnik Sanctulus, ki je obnavljal poškodovano cerkev sv. Lovrenca, je najel večje število delavcev, a se je zgodilo, da jih ni imel s čim nahraniti. Z molitvijo se je obrnil na sv. Lovrenca in v košari zagledal štruco belega kruha. Ko ga je začel deliti med delavce, se je kruh čudežno pomnožil, da ga je bilo dovolj za vse.

Upodobitve: Upodabljajo ga kot mladega diakona v dalmatiki z ražnjem. Pri sebi ima lahko tudi mošnjiček ali kruh. Njegovi atributi so še evangeljska knjiga in križ ter mučeniška palma.

Umetnost: Upodabljali so ga mnogi slavni slikarji in kiparji, tudi Michelangelo v Sikstinski kapeli; zlasti znane so freske s šestimi prizori iz njegovega življenja, ki jih je v Vatikanu napravil Fra Angelico, pri nas
pa je znana Layerjeva upodobitev v Narodni galeriji.

Grob: Pokopali so ga na Veranovem polju ob tiburtinski cerkvi. Cesar Konstantin je dal nad njegovim grobom okoli leta 330 sezidati baziliko, ki je še danes ena izmed sedmih glavnih rimskih cerkva.

Goduje: 10. avgusta.

Pri nas: Na Slovenskem mu je posvečenih 20 župnijskih in 29 podružničnih cerkva, po njem pa je poimenovanih kar nekaj krajev.
Nazaj na vrh