Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Štefan – goreč Kristusov oznanjevalec

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 26. 12. 2021 / 00:30
Oznake: Duhovnost, God, Svetniki, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.12.2021 / 09:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sv. Štefan – goreč Kristusov oznanjevalec
Blagoslov konj na Štefanovo. FOTO: Tatjana Splichal

Sv. Štefan – goreč Kristusov oznanjevalec

O življenju sv. Štefana vemo bolj malo, a dovolj, da spoznamo njegovega duha in njegov neuklonljiv značaj.

O tem mučencu, ki se ga Cerkev spominja prvi dan po božiču, še največ izvemo iz Apostolskih del (6,1–8,2), kjer evangelist Luka poroča o njegovem gorečem pričevanju za evangelij in njegovem mučeništvu.

Mož izjemne modrosti 

Štefan je bil eden izmed sedmih mož, prvih diakonov, ki so bili »na dobrem glasu, polni Duha in modrosti«. Luka ga označuje kot »moža, polnega vere in Svetega Duha«, kot pravega kristjana. Bolj kot drugi se odlikuje po izjemni modrosti, ki se ji niti njegovi nasprotniki niso mogli zoperstavljati, s tako močjo in prepričevalnostjo je namreč oznanjal Božjo besedo. 

Vendar pa pri tem ne gre toliko za to, da bi nam Sveto pismo želelo naslikati sv. Štefana kot moža popolnih osebnih odlik. Gre za nekaj več: za pomen tega svetega moža za rast in krepitev prve Cerkve. 

Oltarna slika sv. Štefana, Štepanja vas v Ljubljani. FOTO: Marjan Smerke

Njegova smrt povzroči, da se Cerkev iztrga iz vezi judovstva, postave in templja. Sv. Štefan je povzročil korenito spremembo mišljenja v svojem času – podobno kot pred njim Janez Krstnik.

»Gospod Jezus, sprejmi mojega duha!«  

Na Štefanu se je v resnici izpolnila Jezusova napoved: »Kadar vas bodo vlačili pred shodnice, pred vladarje in oblasti, ne skrbite, kako bi se zagovarjali ali kaj bi rekli, kajti Sveti Duh vas bo poučil tisto uro, kaj je treba reči« (Lk 12,11-12). 

Pogumna Štefanova izpoved je zapečatila njegovo smrt. A ko so ga kamnali, je govoril: »Gospod Jezus, sprejmi mojega duha! Gospod, ne prištevaj jim tega greha!« (Apd 7,59-60). 

Štefan je bil služabnik in strežnik (diakon) apostolov, tako da njegovo mučeništvo lahko gledamo v službi širjenja evangelija. Njegov zgled nam govori, da gre pravi svetnik, pravi učenec vedno za svojim Gospodom – kamorkoli ga kliče, tudi v mučeništvo.

Blagoslov konj na Štefanovo

Praznik sv. Štefana se že od konca četrtega stoletja obhaja takoj za božičnim praznikom. Na Štefanovo v nekaterih cerkvah blagoslovijo vodo in sol. Za svojega zavetnika ga imajo kamnoseki, priporočamo pa se mu lahko zoper glavobol. Na slovenskih tleh je v zadnjem času na ta dan spet postal zelo priljubljen običaj blagoslova konj, saj je sv. Štefan med drugim tudi zavetnik konj in živine.

Na Slovenskem je svetopisemskemu sv. Štefanu posvečenih 34 cerkva.

Po navedbi Statističnega urada nosi ime Štefan 4600 moških, vendar je priljubljenost v upadanju, ime Štefanija 3124, ime Štefka pa 1231 Slovenk; tudi ti dve ženski imeni se v zadnjih dveh desetletjih skorajda več ne pojavljata.


Besedilo v članku je delno povzeto po knjigi Leto svetnikov. 

Nalaganje
Nazaj na vrh