Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetel zgled apostolske gorečnosti laikov

Za vas piše:
Roman Starc
Objava: 12. 01. 2022 / 13:14
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.01.2022 / 13:17
Svetel zgled apostolske gorečnosti laikov

Svetel zgled apostolske gorečnosti laikov

Blaženi Jožef Anton Tovini, odvetnik, bankir in frančiškanski tretjerednik »Njegova stalna skrb je bila braniti vero, prepričan, da – kot je dejal na nekem kongresu – 'brez vere naši otroci ne bodo nikoli bogati; z vero ne bodo nikoli revni'. V času, ko so si nekateri prizadevali vero omejiti znotraj cerkvenih zidov, je Giuseppe Tovini pokazal, kako lahko pripadnost Kristusu in poslušnost Cerkvi spodbudita kristjane, da so kvas pristne civilizacije in družbenega napredka.« (sv. Janez Pavel II.)

Ime: Jožef je hebrejsko ime s pomenom »naj (Bog) doda (potomstvo)«, Anton, Antonius pa je rodovno ime znane rimske rodbine.

Rojen: 14. marca 1841.

Kraj rojstva: Mestece Cividate Camuno v dolini Camonica blizu Brescie.

Umrl: 16. januarja 1897.

Kraj smrti: Mesto Brescia v Lombardiji na severu Italije.

Družina: Bil je najstarejši od sedmih otrok očeta Mojzesa in matere Rozi, roj. Malaguzzi. Starši niso bili premožni, vendar so najstarejšemu sinu doma zagotovili osnovno krščansko izobrazbo.

Študij: Po končani gimnaziji v Bergamu je študiral v Loveru in Veroni, avgusta 1865 pa diplomiral iz prava na univerzi v Padovi.

Odvetnik: Že kot študent je delal v odvetniški pisarni v Veroni, nato pa v Loveru. Hkrati je prevzel zahtevno nalogo namestnika direktorja in pre...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh