Zapri
Iskanje

Sveti angel

Za vas piše:
Barbara Kastelec
Objava: 20. 03. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.03.2022 / 08:31
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Sveti angel

Sveti angel
Barbara Kastelec. FOTO: Tatjana Splichal
Kako to, da molitev Sveti angel poznajo tudi mnogi otroci, ki ne hodijo k maši ali verouku? To popotnico so verjetno dobili od starih staršev, z željo, da bi bili obvarovani hudega.

Potreba po verovanju je mehko zakopana v človekovi notranjosti, težko je vzdržati pred čistim ničem.

Papež Janez Pavel II. je v svojih katehezah večkrat spregovoril o angelih. Njihovo povsem duhovno bivanje pomeni netelesnost in nesmrtnost. Telo si privzamejo samo v določenih okoliščinah, npr. angel, ki hodi ob Tobiju, ali angel, ki reši Petra iz ječe, in angel Gabriel, čigar ime pomeni »moja moč je Bog«. 

Mnoge upodobitve oznanjenja Mariji govorijo o neskončni nežnosti in moči, s katero Bog zasipa izvoljene. Naloga angelov je poveličevanje Božje slave, vodenje ljudi po poti odrešenja in zagotovo še kaj, kar nam ostaja skrivnost.

Potreba po verovanju je mehko zakopana v človekovi notranjosti. 

Ko smo živeli še v bloku, sem nekega dopoldneva z vročino obležala v postelji, srečna, da me tisti trenutek nihče od otrok ne potrebuje. Ravno, ko sem začela moliti, je v nadstropju nad mano nekdo do kraja privil gumb na radiu. 

Bolj ko sem skušala preslišati hrup in vztrajati v molitvi, glasneje je utripalo v mojih sencih. V nekem trenutku sem se ujezila in molila takole: sveti angel, prosim, stori kaj, ker ne morem slaviti Boga, svojega Stvarnika. 

Sekunda – in glasba v zgornjem nadstropju je utihnila. Osupla sem razumela, kako prednostna naloga angelov je, da našo molitev prinašajo pred Boga.

Naloga angelov je poveličevanje Božje slave. 

Paul Klee, vodilni nemško-švicarski slikar v obdobju med obema vojnama, se je vse življenje vračal k risbam angelov, samo zadnje leto življenja jih je narisal petdeset. Med njegovimi prvimi znanimi angeli je po izkušnji vojne nastal strašljivi Angelus Novus. 

Walter Benjamin, judovski marksistični mislec, je v sliki videl »nevihto, ki prihaja iz raja«. Slika je postala ikona levice. Kleejevi angeli imajo hudomušna imena, zelo človeške opravke – strežejo zajtrk in pomagajo v otroškem vrtcu – pa tudi slabosti in hibe. 

Pozabljivi angel poveša pogled, ker ga je sram. Jokajočemu angelu je morda spodletela naloga varovanja. Angel upanja je zazrt navzgor, dvomeči angel ima prikrit pogled, angel v nastajanju spominja na kelih in evharistijo. 

Nismo sami, saj so ob nas angeli, vajeni našega kolebanja in pripravljeni, da nas vodijo po poti odrešenja.

Klee je imel samosvoj odnos do krščanstva, toda v raziskovanju religioznih motivov je bil iskren. Ko upodobi zasmehovanje Kristusa, to odraža tudi njegovo izkušnjo preganjanja, saj so mu nacisti leta 1933 vzeli profesuro in ga izgnali, ker so mu pripisali judovske korenine, čeprav jih ni imel. 

Če je Kristusa v mlajšem obdobju upodobil z distanco, je njegov Ecce (glej, človek) v zadnjem letu njegovega življenja (1940) prežet z napredujočo bolečino, ki jo je slikarju povzročala avtoimunska bolezen.

Iz njegovega ustvarjanja lahko začutimo, kako tesno je minljiva človeškost prepletena z nesmrtnostjo. Pa tudi to, da nismo sami, saj so ob nas angeli, vajeni našega kolebanja in pripravljeni, da nas vodijo po poti odrešenja, kakor pravi sveti Janez Pavel II.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina (11/2022). 

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh