Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti Gerard Majella

Objava: 12. 10. 2011 / 09:46
Oznake: Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti Gerard Majella

Sveti Gerard Majella

Zavetnik: otrok, zlasti še nerojenih in novorojenčkov, po krivem obtoženih ljudi, dobrih spovednikov, laiških bratov, mesta Muro in gibanja »za življenje«

Atributi: redovna obleka redemptoristov, pri sebi ima knjigo, križ in lobanjo; lahko tudi lilije

Gerard je želel postati redovnik, a ga kapucini zaradi njegove bolehnosti niso hoteli sprejeti v samostan, redemptoristi pa so ga šele na priporočilo svojega ustanovitelja sv. Alfonza Ligvorija (»zaradi viharnih prošenj in spoštovanja, ki ga je užival«). V samostanu je opravljal razna dela kot vrtnar, zakristan in krojač, predvsem pa živel bogato in milosti polno notranje življenje. Čeprav je bil preprost in neuk samostanski brat, se mu je v mističnih premišljevanjih razodevala božja modrost, zato so k njemu prihajali celo škofje in bogoslovni učenjaki na posvet o pomembnih verskih resnicah. Luč svoje močne vere je delil predvsem z otroki in preprostim ljudstvom. Umrl je za posledicami tuberkuloze, star komaj 29 let.

Ime: Ime Gerard ima veliko različic, njegov pomen izhaja iz starega visokonemškega jezika in pomeni »s kopjem hraber«.

Rodil se je 23. aprila 1726 v kraju Muro Lucano v Italiji,
umrl pa 16. oktobra 1755 v Caposele pri Neaplju, prav tako v Italiji.

Družina: Rodil se je v družini revnega krojača. Ker mu je oče kmalu umrl, je moral s svojim delom (tudi sam se je izučil za krojača) že kot otrok preživljati družino.

Zavetnik: otrok, zlasti še nerojenih in novorojenčkov; za pomoč ga prosijo predvsem ženske, ki si želijo otroka ali pa so noseče, zato nosi vzdevek »angel mater«. Priporočajo se mu tudi po krivem obtoženi ljudje. Sam je bil namreč večkrat po krivem obdolžen, med drugim tudi, da je oče nekega otroka, kar se je pozneje izkazalo za laž. Je zavet­nik dobrih spovednikov, laiških bratov, mesta Muro in gibanja »za življenje«.

Skupnost: Redemptoriste je leta 1732 ustanovil sv. Alfonz Ligvorij. Njihovo poslanstvo je misijonsko delo in pridiganje, člani naj bi »čim popolneje posnemali Kristusove kreposti v lastno korist in v korist naroda, še posebej najbolj zapuščenih duš.«

Kreposti: Že kot otrok je bil izredno pobožen, želel je v vsem posnemati trpečega Kristusa. Tudi pri najbolj vsakdanjih opravilih je bil ves zatopljen v Boga. Večkrat se je zamaknil, nešteto noči je prečul pred tabernakljem in doživ­ljal čudežna notranja gledanja.

Darovi: Imel je dar čudežev in prerokovanja, sposobnost bilokacije (da je bil na dveh različnih krajih hkrati) in branja vesti. S svojo molitvijo je mnogim bolnikom izprosil ozdravljenje.

Upodobitve: Upodabljajo ga kot mladeniča v redovni obleki redemptoristov, pri sebi ima knjigo, križ in lobanjo; lahko tudi lilije ali pa kleči (lebdi) pred Marijino podobo.

Češčenje: Na njegov grob so že od začetka prihajali številni romarji, ljudje pa so ga častili in ljubili že za njegovega življenja. Kamorkoli je prišel, se je o njem bliskovito razširila vest: »Svetnik je prišel!« V Italiji, Belgiji, Angliji, na Nizozemskem, v severni Nemčiji in ZDA spada med najbolj priljubljene svetnike.

Goduje: 16. oktobra.

Misel: »Tu se dela po Božji volji, tako in tako dolgo, kakor Bog želi.« (listek na vratih njegove celice)
Nazaj na vrh