Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti Janez Marija Vianney

Objava: 14. 07. 2016 / 07:19
Oznake: Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:44
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti Janez Marija Vianney

Zavetnik: spovednikov, župnikov in vseh duhovnikov. Za svojega zavetnika ga imajo tudi nekatere škofije v ZDA.

Ne samo fantiču, ki mu je pokazal pravo pot v Ars in svojim faranom, pač pa tudi mnogim drugim sodobnikom iz vse Francije, je Vianney v času po francoski revoluciji, ki je pustila za seboj tudi veliko duhovno osiromašenje, pokazal pot nazaj k Bogu. Pa ne samo takrat; s svojim naukom, zgledom in priprošnjo mnoge nagovarja tudi dandanes.


Ime: Ime Janez Krstnik Marija je dobil po očetovem mlajšem bratu. Hebrejsko ime Johanan pomeni »Jahve (Bog) je milostljiv«, Mirjam pa »tista, ki jo ljubi Bog«.

Rodil se je 8. maja 1786 v trgu Dardilly pri Lyonu v Franciji,

umrl pa 4. avgusta 1859 v Arsu, prav tako v Franciji.

Družina: Rodil se je kot četrti izmed šestih otrok v pobožni kmečki družini očetu Mateju in materi Mariji roj. Beluze.

Študij: Do svojega 19. leta je opravljal trdo kmečko delo, šele nato se je lotil šolanja. Bil je precej starejši od svojih sošolcev in nenadarjen, a je ob trmasti vztrajnosti in podpori vzgojitelja in dobrotnika župnika Balleya uresničil svojo vročo željo. Star 29 let je bil 12. avgusta 1815 posvečen v duhovnika. Prvi dve leti je bil kaplan v Ecullyju pri svojem vzgojitelju, nato pa je dobil samostojno župnijo.

Duhovnost: Že doma je otroško preprosto častil Marijo in imel trdno vero ter veliko zaupanje v najsvetejši Zakrament. Kasneje se je temu »pridružilo« še priporočanje sveti Filomeni. Tudi ljudem je priporočal predvsem tri pobožnosti: k preblaženi Devici, k vernim dušam, posebno pa k presvetemu oltarnemu Zakramentu.

Značaj: Bil je človek izredne ponižnosti in krotkosti ter neomajne ljubeznivosti in vljudnosti.

Župnija: Ars je bila župnija, ki je štela komaj 230 duš. Bila je versko zelo zanemarjena, mlačna in razbrzdana. Vianney je v Ars prispel 13. februarja 1818 in tam ostal do smrti, 41 let.

Pastorala: Vianneyu je z molitvijo in pokoro ter trdim delom uspelo, da je v nekaj letih popolnoma spreobrnil svojo župnijo. Z veroukom in pridigami je poskrbel za poduk otrok in odraslih ter počasi odpravil tudi najhujše razvade med njimi: nedeljsko delo, popivanje, preklinjanje in ples.

Notranji boji: Poleg tega da je zaradi svojega načina življenja in dela doživljal nerazumevanje in sramotenje nekaterih svojih sobratov, je šel hudo »na živce« tudi hudemu duhu, ki ga je zadnjih 35 let življenja neprestano in na vse mogoče načine mučil in se boril z njim.

Spovednik: Vsak dan je prebil v spovednici po dvanajst do šestnajst ur. V Ars so se več kot desetletje zgrinjale množice ljudi vseh stanov in poklicev, da bi pri njem opravile sveto spoved.

Zavetnik: spovednikov, župnikov in vseh duhovnikov. Za svojega zavetnika ga imajo tudi nekatere škofije v ZDA.

Upodobitve: Upodabljajo ga kot župnika, največkrat v roketu in s štolo.

Beatifikacija: 8. januarja 1905 ga je papež Pij X. razglasil za blaženega, 31. maja 1925 pa Pij XI. za svetnika.

Goduje: 4. avgusta.
Nazaj na vrh