Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti Kiaran (Ciaran)

Objava: 14. 07. 2016 / 07:56
Oznake: Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.03.2024 / 16:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti Kiaran (Ciaran)

Zavetnik: Škofije Ossory ter rudarjev v Cornwallu.

Sveti Kiaran (Ciaran), irski opat in škof, je eden izmed »dvanajstih apostolov Irske«. Pripada mu čast prvega med njimi, obenem pa naj bi bil celo predhodnik sv. Patrika, ki sicer velja za zavetnika in apostola Ircev. Zanimiv je predvsem zaradi svojega načina življenja, ki spominja na Janeza Krstnika: tudi Kiaran naj bi se oblačil v živalsko krzno in si znal podrediti divje živali. Sicer pa je veliko naredil za širjenje krščanstva med svojim narodom ter znal pomiriti spore in napetosti med posameznimi plemeni in rodovinami.



Ime: Različic njegovega imena je veliko, najpogosteje pa se uporabljata Kiaran ali Ciaran. Gre za pomanjševalnico besede ciar, ki pomeni »črn« ali »črnolas, črn princ«. 

Rodil se je na otoku Cliar na južni konici Irske (Corca-Laighde, danes Cape Clear) v petem stoletju, 

umrl pa okoli leta 530 v samoti v Cornwallu.

Družina: Kiaranov oče Lugna (Laighne) naj bi pripadal družini Dál Birn, ki je vladala v Osraighu, mati pa je bila Liadán iz Corcu Laighde. Družina se je kasneje spreobrnila h krščanstvu.

Spreobrnjenje: Kiaran se je tridesetleten odpravil v Rim, kjer se je dal poučiti v krščanstvu in krstiti. Tu je ostal dvajset let, študiral Sveto pismo, bil posvečen v škofa in se pripravljal na misijonsko delo v domovini.

Vrnitev: Ko se je vračal na Irsko, se je srečal s sv. Patrikom, ki se je tudi sam pripravljal na svoje poslanstvo med Irci. Patrik je Kiaranu naročil, naj sredi Irske ustanovi samostan, in mu dal s sabo zvonec, ki bo čudežno zazvonil in pokazal mesto, kje naj zastavi gradnjo verskega in misijonskega središča.

Samostan: Kiaran se je po vrnitvi najprej kot samotar naselil v Saigiru (danes Seir-keian). Tam je kmalu sezidal samostan, ki je eno izmed najstarejših krščanskih središč na Irskem. Nekaj časa je bil tudi sedež škofije Ossory. V njegovi bližini je Kiaranova mati ustanovila še ženski samostan.

Škofija: Škofija Ossory je bila formalno ustanovljena leta 549, za njenega prvega škofa pa štejejo sv. Kiarana. Danes na njenem ozemlju živi dobrih 84.000 katoličanov, od leta 2007 jo vodi škof Seamus Freeman.

Čudeži: Kiaranu pripisujejo številne čudeže: še kot poganskega dečka naj bi Bog uslišal in ozdravil ranjenega ptička; znal je ukrotiti divje živali: lisico, divjega prašiča, jazbeca, volka in košuto, ki so mu pomagale pri zidanju samostana; obujal naj bi tudi mrtve ter ozdravljal telesne in duševne bolezni.

Duhovnost: Bil je zelo bister, skromen in strog do sebe, zavzemal se je za pravice ubogih, bil zelo pobožen, ljubil je samoto in veliko bral in študiral Sveto pismo.

Zavetnik: Škofije Ossory ter rudarjev v Cornwallu.

Upodobitve: Upodobljen je kot menih ali kot škof s pastirsko palico ali modelom cerkve (samostana) v roki.

Goduje: 5. marca, ponekod tudi 6. januarja oz. 9. septembra.

Nazaj na vrh