Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti Tomaž More

Objava: 14. 07. 2016 / 08:50
Oznake: Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:45
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti Tomaž More

Zavetnik: Posvojencev in krušnih staršev, vdovcev, velikih družin, priprošnjik proti težavam v zakonu; zavetnik politikov in državnikov, javnih uslužbencev in sodnih uradnikov, odvetnikov, univerze na Malti.


Sveti Tomaž More, humanist in državnik, mučenec

Tomaž More ne spada samo med velike humaniste, državnike in svetniško živeče kristjane svojega časa, pač pa njegov zgled in globoke duhovne misli še dandanes nagovarjajo številne ljudi. Potem ko je dodobra in odgovorno premislil, kakšna je njegova poklicanost (»Raje čist zakonski mož, kot pa duhovnik, nezvest svojim obljubam«), je prevzel službo ljubečega moža in očeta, po »sili razmer« pa prevzemal tudi najbolj odgovorne službe v kraljestvu. Zaradi svoje nepopustljivosti, načelnosti in zvestobe pravemu nauku Cerkve, saj ni hotel priznati neveljavnosti kraljevega zakona z zakonito ženo Katarino Aragonsko, je pretrpel mučeniško smrt.

Ime: Tomaž je svetopisemsko ime; latinska in grška oblika imena Thomas izhaja iz aramejskega Toma, kar pomeni »dvojček«.

Rodil se je 7. februarja 1478 v Londonu v Angliji,

umrl pa 6. julija 1535, prav tako v Londonu.

Družina: Njegov oče je bil ugleden sodnik. Tomaž se je najprej poročil z Jane Colt, s katero je imel tri deklice in dečka, po njeni smrti pa z vdovo Alice Middleton in posvojil njeno hčerko.

Sodobniki: kardinal Janez Fisher, Erazem Rotterdamski, kralj Henrik VIII., slikar Hans Holbein, Luter, kardinal Wolsey.

Službe: Pri triindvajsetih letih je postal odvetnik, tri leta kasneje član parlamenta, vrhovni sodnik, nato svetnik in tajnik (kancler) kralja Henrika VIII.

Zavetnik: Posvojencev in krušnih staršev, vdovcev, velikih družin, priprošnjik proti težavam v zakonu; zavetnik politikov in državnikov, javnih uslužbencev in sodnih uradnikov, odvetnikov, univerze na Malti.

Kreposti: Bil osebno zelo skromen in pobožen. Družino in posle je vsak večer zbral k skupni molitvi, pred jedjo ali po njej so prebirali Sveto pismo. Vsak dan je hodil k sveti maši in molil mali marijanski oficij ter velikodušno podpiral reveže.

Dela: Njegovo najbolj znano in obširno delo o vodenju države je Utopija, znan je tudi traktat Prejem svetega Rešnjega telesa, pa tudi številne molitve, pesmi in duhovno bogata pisma.

Mučeništvo: 13. aprila 1534, ko ni hotel priseči kralju kot vrhovnemu poglavarju Cerkve na Angleškem, je bil vržen v zlogasno ječo v trdnjavi Tower. Po petnajstmesečnem prepričevanju, pritiskih in sojenju je bil na koncu obsojen na obglavljenje zaradi »veleizdaje«. Njegovo glavo so »v opomin« vsem obesili na kol na londonskem mostu.

Upodobitve: Največkrat je upodobljen kot lord kancler v imenitni obleki z verižico okoli vratu kot simbolom svoje službe. Včasih ima pri sebi tudi papeški križ ali kelih. Velikokrat je naslikano tudi njegovo obglavljenje.

Beatifikacija: Za blaženega ga je razglasil 29. decembra 1886 papež Leon XIII., za svetnika pa 19. maja 1935 papež Pij XI.

Goduje: 22. junija, v koledarju Anglikanske cerkve pa 6. julija.

Splet: www.thomasmorestudies.org
Nazaj na vrh