Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti Vid je češenj sit

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 15. 06. 2015 / 08:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.11.2020 / 16:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti Vid je češenj sit

Sveti Vid je češenj sit

Danes goduje sv. Vid. Njegovo ime izhaja iz latinskega imena Vitus, kar pomeni življenje ali voljan.
Danes goduje sv. Vid. Njegovo ime izhaja iz latinskega imena Vitus, kar pomeni življenje ali voljan. Sv. Vid pa je bil vse prej kot to.

Njegovo življenje je bilo kratko, prav nič pa ni bil voljan podrediti se očetovi volji. Ta je namreč svojega sina dal v vzgojo zakoncema, ki sta ga pokristjanila, medtem ko je bil oče, bogat senator Hil, pogan. Sina je nato poskušal odvrniti od krščanske vere, zato ga je izročil oblastem, ki so ga dale mučiti, dokler ga nista rešila vzgojitelja. Vendar se ni mogel skriti. Cesarjevega sina je preganjal zli duh, ki je dejal, da se umakne le Vidu, zato so ga poklicali na dvor. Vid je res pomagal pregnati hudega duha. Vendar se je Vid uprl, ko so hoteli v zahvalo darovati bogovom, zato so ga skupaj z vzgojiteljema dali levom, ki pa jih je Vid umiril. Nato so jih dali v kotel, poln raztopljenega svinca,od koder jih je rešil angel. Pozneje pa so jih mučili na natezalnici. Med mučenjem je divjala tako strašna nevihta, da se je zemlja tresla. Ko so umrli, je njihova trupla čuval orel.

Pogosto ga upodabljajo kot lepo oblečenega dečka ali pa med mučenjem s svojima vzgojiteljema. Ob njem so po navadi knjiga, petelin, pero, lev, kruh kotel, orel, zajec. Priljubljen svetnik je eden izmed priprošnjikov v sili. Med drugim je zavetnik mladine, gostilničarjev, pivovarjev, lekarnarjev, viničarjev, gledaliških igralcev, rudarjev, kovačev, čistosti, proti neplodnosti, za dobro setev in dobro žetev, hišnih živali in perutnine, studencev, proti steklini, epilepsiji, obsedenosti, histeriji in krčem, proti boleznim oči in ušes, nemih in gluhih; proti močenju v posteljo ter proti streli, neurju in požaru.

V Sloveniji mu je posvečenih več kot 40 cerkev, hkrati pa so po njem poimenovali tudi nekaj krajev (npr. Šentvid, Sv. Vid Pri Ptuju).

Poznamo več pregovorov, ki omenjajo sv. Vida. najbolj znan je prav gotovo: Sveti Vid je češenj sit, kar pomeni, da so češnje dozorele in jih po tem dnevu ni več priporočljivo jesti. Na ta dan na Bizeljskem naberejo češnje, ki jih spletejo okrog oltarja. V Goriških brdih pa je običajno okrog praznika prireditev Praznik češenj.

Foto: Marjan Smerke, Šentvid pri Stični

Preberite tudi članek o imenih Vid in Vida v Sloveniji.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh