Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetnik, ki se ga veselijo vsi otroci

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 06. 12. 2021 / 00:30
Oznake: Duhovnost, God, Svetniki, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.12.2021 / 09:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetnik, ki se ga veselijo vsi otroci
God sv. Miklavža obhajamo 6. decembra. FOTO: Tatjana Splichal.

Svetnik, ki se ga veselijo vsi otroci

Sv. Miklavž je eden najbolj priljubljenih svetnikov.

Njegova podoba je v vsakem od nas vtisnjena že od otroških let. A kdo je bil ta dobri mož, ki smo se ga nekoč tako veselili in ga še danes z veseljem pričakujemo?

Zavetnik mornarjev in nevest

Sv. Miklavž velja za priprošnjika v stiski in pripisujejo mu mnoge čudeže. Obudil naj bi tri umorjene učence, ob hudi lakoti pripeljal ladjo z žitom v svoje škofovsko mesto Miro ter mornarje reševal v nevarnostih na morju. Zato se mu mornarji še danes priporočajo.

Manj znano je, da se sv. Miklavžu priporočajo neveste za srečno poroko. Ta običaj je povezan s čudežno zgodbo o treh sestrah, ki jih je svetnik rešil sramote in jim z doto v obliki treh zlatih jabolk pomagal do ženinov.

Dobrotljivi škof v Miri

Leto svetnikov poroča, da je bil sv. Miklavž – po svetu bolj znan kot sv. Nikolaj – zelo pobožen mladenič, ki sta ga starša vzgajala v veri. Sinu sta dala ime Nikolaj, kar pomeni »zmaga ljudstva«. Starša sta kmalu umrla, zato je zanj skrbel njegov stric, ki je bil zaslužen za to, da je bil Nikolaj posvečen v duhovnika.

Po stričevi smrti se je Nikolaj odpravil na romanje v Sveto deželo. V tistem času se v Miri niso mogli zediniti, koga bi postavili na škofovski sedež. V molitvi so se zatekli k Svetemu Duhu in se odločili, da bo škof postal, kdor bo naslednji dan prvi stopil skozi cerkvena vrata. 

Božja volja je bila, da je bil to ravno Nikolaj. Tako je postal škof v Miri v Likiji, v današnji turški Antaliji. Živel je v veliki skromnosti in umrl visoke starosti okoli leta 350. 

Verjamemo, da se bo sv. Miklavž v svoji modrosti kljub epidemiološkim razmeram že nekako znašel in tudi letos poiskal pot do nas. Gotovo nas razume v naših stiskah, saj sta tudi njemu zaradi kuge umrla starša.

Sv. Nikolaj je postal eden najbolj spoštovanih svetnikov v vsej vzhodni Cerkvi, najprej v Grčiji, nato v Rusiji. Mnogi ruski carji in veliki knezi so nosili njegovo ime. Izročilo pravi, da naj bi bila v vsakem ruskem mestu vsaj ena cerkev posvečena sv. Nikolaju.

Svetnik je najbolj znan zaradi svoje dobrodelnosti. FOTO: Tatjana Splichal.

Sv. Nikolaj na Slovenskem

Val češčenja sv. Nikolaja se je razširil še v zahodni Cerkvi in tako dospel k nam. V Sloveniji mu je od vseh svetnikov posvečenih največ cerkva (kar 117) in med njimi so tudi tri stolnice: ljubljanska, novomeška in murskosoboška. 

Pred enim letom, natančneje 5. decembra 2020, je bil na krožišču v bližini stolnice v Murski Soboti postavljen kar štirimetrski bronasti kip sv. Nikolaja, delo akademskega kiparja Marjana Dreva. Po besedah škofa Petra Štumpfa ob postavitvi bo kip »kljuboval času, vročini in mrazu, kljuboval bo vetru in viharjem. Postal bo nova stalnica, nespremenljiva konstanta teh krajev.«

Tudi nekaj slovenskih krajev nosi ime tega priljubljenega svetnika: Miklavž na Dravskem polju, Miklavž pri Ormožu, Miklavž pri Taboru, Šmiklavž pri Slovenj Gradcu, Šmiklavž pri Škofji vasi.

Podružnična cerkev sv. Nikolaja v vasi Palčje pri Pivki. FOTO: Andrej Praznik.

Sv. Nikolaja upodabljajo v škofovski obleki, s tremi zlatimi kroglami na knjigi, včasih s tremi hlebčki ali kamni, ponekod s sidrom in ladjo. Svetnik je najbolj znan zaradi svoje dobrodelnosti, ko pridnim otrokom ponoči na skrivaj prinese darove, spremljajo pa ga angelčki in parkeljni. 

Ime Miklavž danes nosi le 70, ime Nikolaj 922 in Niko 1685 Slovencev, po letu 1990 pa je postalo posebej priljubljeno ime Nik, ki ga ima danes 5408 fantov. Ime je priljubljeno tudi med ženskami, saj nosi ime Nika kar 7730, ime Nikolina pa 690 Slovenk.

Naj nam sv. Miklavž prinese zdravja, miru in razumevanja, saj je to tisto, kar v teh negotovih časih najbolj potrebujemo. Seveda pa se bo prileglo tudi kakšno sladko ali drugo darilce, zato se mu le zaupljivo priporočajmo.


Nalaganje
Nazaj na vrh