Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni dan družine

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 15. 05. 2022 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2022 / 14:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetovni dan družine
Fotografija je ilustrativna. FOTO: Tatjana Splichal

Svetovni dan družine

Leta 1993 je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila 15. maj za svetovni dan družine.

Že leta 1989 je Generalna skupščina določila leto 1994 za leto družine, s čimer je hotela povečati zavedanje družbe o družini in družinskih zadevah ter izboljšati zmožnost držav, da bi se družinski problemi reševali z ustreznimi domačimi politikami. 

Po podatkih SURS je bilo v začetku leta 2021 v Sloveniji 587.448 družin, od teh je nekaj več kot 70 % takih z otroki. V zadnjih desetletjih se zelo povečuje število zunajzakonskih skupnosti, ki so v začetku leta 2021 predstavljale dobrih 17 odstotkov vseh družin v Sloveniji, v njih pa se je v zadnjih letih rodila že več kot polovica vseh rojenih otrok. 

Naj nas k zavedanju, kako pomembno za stabilnost vsake družbe je prav zdravo družinsko okolje, spodbudi tudi molitev papeža Frančiška k Sveti Družini.

Molitev papeža Frančiška k Sveti družini

Jezus, Marija in Jožef, sveta nazareška družina, na vas se oziramo z občudovanjem in zaupanjem. V vas zremo lepoto občestva resnične ljubezni. Vam priporočamo vse naše družine, da se v njih obnovijo čudeži milosti.

Sveta nazareška družina, privlačna šola svetega evangelija, uči nas z razumno duhovno urejenostjo posnemati vaše kreposti. Podari nam jasen pogled, ki bo znal v vsakodnevnih resničnostih življenja prepoznati dela Božje previdnosti.

Sveta nazareška družina, zvesta varuhinja zveličavne skrivnosti. Stori v nas, da bomo ponovno cenili tišino, da bodo naše družine postale kraji molitve; preoblikuj jih v majhne domače Cerkve. Obnovi željo po svetosti, podpiraj nas v plemenitem naporu pri delu, vzgoji, poslušanju, medsebojnem razumevanju ter odpuščanju.

Sveta nazareška družina, prebudi v naši družbi zavest o svetem in nedotakljivem značaju družine, saj je neprecenljivo in nenadomestljivo dobro. Vsaka družina naj bo gostoljubno bivališče dobrote in miru za otroke in ostarele, za tistega, ki je bolan ali osamljen, za tistega, ki je ubog ali pomoči potreben.

Jezus, Marija in Jožef, k vam z zaupanjem molimo, vam se z veseljem izročamo. Amen.


Nalaganje
Nazaj na vrh