Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Že zbirajo prijave za svetovni dan mladih 2023 na Portugalskem

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 13. 09. 2022 / 05:23
Oznake: Dogodek, Mladi, Papež, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.10.2022 / 18:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Že zbirajo prijave za svetovni dan mladih 2023 na Portugalskem
Več kot milijon kristjanov na enem mestu skupaj praznuje svojo vero. FOTO: Katoliška mladina

Že zbirajo prijave za svetovni dan mladih 2023 na Portugalskem

Naslednje leto med 1. in 6. avgustom bo v Lizboni že 37. svetovno srečanje mladih s papežem, katerega namen je omogočiti udeležencem izkušnjo vesoljne Cerkve in spodbuditi osebno srečanje z Jezusom Kristusom. Katoliška mladina je že začela sprejemati prijave za udeležbo na srečanju.

Svetovni dan mladih (SDM) je srečanje, romanje, praznovanje mladih, izraz vesoljne Cerkve in priložnost za evangelizacijo mladih. Čeprav je njegova katoliška identiteta jasna, svetovni dan mladih odpira vrata vsem, ne glede na to, kako blizu ali daleč od Cerkve so.

Papež Frančišek. FOTO: Katoliška mladina

Več kot milijon kristjanov na enem mestu

Na škofijski ravni svetovni dan mladih praznujemo na nedeljo Kristusa Kralja, vsaki dve, tri ali štiri leta pa kot mednarodno srečanje v mestu, ki ga izbere papež in se ga tudi udeleži. Združuje na milijone mladih, ki praznujejo svojo vero in pripadnost Cerkvi.

»Marija je vstala in se odpravila v naglici« (Lk 1,39) je svetopisemski citat, ki ga je papež Frančišek izbral za geslo SDM na Portugalskem. Marija iz Nazareta je eden izmed velikih zgledov krščanske poti. Uči nas, kako reči Bogu »da«. Odhod v naglici predstavlja držo, na katero papež Frančišek v sporočilu za Svetovni dan mladih v Lizboni 2023 nakazuje: »Naj bo evangelizacija mladih dejavna in misijonarska, saj bodo tako prepoznali in pričevali o navzočnosti živega Kristusa.«  


Prvi SDM v Rimu leta 1986

Svetovni dnevi mladih so se začeli z Janezom Pavlom II. kot odgovorom na željo mladih po srečanju, miru in resnici. Tako se je začela pot, ki teče skozi zgodovino in vodi v prihodnost. 

Janez Pavel II., ko je v Vatikanu potekal prvi Svetovni dan mladih (23. marca 1986). FOTO: Vatican media

Svetovni dan mladih se je od svoje prve izvedbe v Rimu leta 1986 izkazal kot kraj rojstva poklicev za zakon in posvečeno življenje ter orodje za evangelizacijo in preoblikovanje Cerkve. Njegov cilj je nova spodbuda za vero, upanje in dobrodelnost celotne skupnosti države gostiteljice. Svetovni dan mladih, ki ga ustvarjajo mladi, si prizadeva tudi za spodbujanje miru, edinosti in bratstva med ljudmi in narodi po vsem svetu.

Svetovni dan mladih je srečanje s tisoči mladimi kristjani, ki praznujejo svojo vero, spoznavajo kulturo in vesoljno Cerkev ter spotoma sklenejo številna nova prijateljstva.

Kako potekajo prijave?

Uradne registracije na SDM se zaenkrat še niso odprle, vendar zaradi čim nižje cene letalskih kart prijave za Slovenijo pri Katoliški mladini odpirajo že prej. Do konca oktobra že zbirajo prijave.


1. KORAK: 

  • Prijava v prijavnico na spletni trgovini Katoliške mladine ter plačilo akontacije 200 €. Prijava je sprejeta šele ob plačilu akontacije. 
2. KORAK: 
  • Ko prejmemo tvoje plačilo, se povežemo z agencijo Kompas in rezerviramo letalske karte glede na tvojo prijavo. Letalsko karto imaš zagotovljeno, ko jo plačaš.
  • V primeru, da si se prijavil na romanje, počakamo do konca oktobra 2022. V primeru, da se do takrat napolni avtobus, ti takrat izstavimo račun. V primeru, da za romanji pred ali po SDM ne bo zanimanja, romanja ne bomo organizirali.
3. KORAK: 
  • Ko se odpre registracija na SDM in dneve po škofijah, ti sporočimo končno ceno prijave na SDM ter izstavimo račun, v katerem upoštevamo plačano akontacijo. Prijava je končana ob plačilu računa.

Podrobnosti o dogodku ter informacije o nakupu paketa SDM so objavljene na slovenski spletni strani Svetovnega dneva mladih.  

Nalaganje
Nazaj na vrh