Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni dan paliativne in hospic oskrbe

Za vas piše:
T. M.
Objava: 09. 10. 2021 / 09:57
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 09.10.2021 / 10:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetovni dan paliativne in hospic oskrbe
Mednarodni dan paliative obeležujemo 9. oktobra. FOTO: Pexels.

Svetovni dan paliativne in hospic oskrbe

Svetovni dan paliativne in hospic oskrbe izpostavlja pomen enakopravnega dostopa do celostne oskrbe za neozdravljivo bolne in njihove svojce.

Paliativna oskrba je usmerjena v zagotavljanje čim boljše kakovosti življenja bolnikom s kroničnimi neozdravljivimi boleznimi, ne glede na njihovo starost. Ta oskrba nudi podporo njihovim svojcem, tako v času bolnikove bolezni kot po smrti v obdobju žalovanja. Cilj paliativne oskrbe je ohranjanje vrednot posameznika in dostojanstva življenja. 

Paliativna oskrba se mora izvajati celostno, neprekinjeno in integrirano z ostalimi temeljnimi strokami.

Po svetu paliativno oskrbo letno potrebuje okoli 40 milijonov ljudi, 18 milijonov pa še vedno umira z bolečinami in v stiski. Vsako leto v Sloveniji umre okoli 20.000 bolnikov, v glavnem zaradi kroničnih neozdravljivih bolezni. 

Mobilna enota, ki nudi paliativno oskrbo na domu 

»S septembrom je pod okriljem Onkološkega inštituta Ljubljana začela delovati mobilna enota, ki neozdravljivo bolnim in njihovim svojcem paliativno oskrbo nudi na domu. V okviru programa mobilne enote so vzpostavili tudi ambulantno obravnavo in 24-urno telefonsko linijo,« poroča STA. Prvi odzivi uporabnikov in zdravstvenih delavcev so zelo pozitivni.

Ob današnjem dnevu je posebej poudarjen pomen prilagajanja paliativne oskrbe individualnim potrebam.

»V Društvo za pomoč otrokom z redkimi boleznimi Viljem Julijan pa izpostavljajo pomen pediatrične paliativne oskrbe. Med drugim opozarjajo, da v Sloveniji otroška paliativna oskrba ni sistemsko in celostno urejena ter da otroci z neozdravljivimi in smrtonosnimi boleznimi večinoma niso deležni paliativne oskrbe,« še poroča STA. 

V omenjenem društvu so začeli z novim projektom »Zgradimo hospic hišo za male borce«, s katerim želijo ustanoviti prvo hospic hišo za otroke in mladostnike v Sloveniji. 


Kupi v trgovini

Akcija
Glukozna revolucija
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh