Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Svoboda Božjega odrešenja je v svojem bistvu obljuba odpuščanja'

Objava: 28. 04. 2011 / 12:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Svoboda Božjega odrešenja je v svojem bistvu obljuba odpuščanja'

Izjava predsednika Slovenske škofovske konference ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. dr. Antona Stresa in glavnega rabina slovenske judovske skupnosti g. Ariela Haddada.

Srečanje med predsednikom Slovenske škofovske konference in glavnim rabinom slovenske judovske skupnosti v prostorih Teološke fakultete Univerze v Ljubljani ima večstranski simbolni pomen. Osnova srečanja so naše skupne verske in kulturne korenine, to sta Sveto pismo in duhovno-kulturni vpliv Svetega pisma na razvoj celotne evropske civilizacije. Sveto pismo že na začetku poudari, da naše dostojanstvo temelji na izvoru vseh od enega Boga, ki je človeka ustvaril po svoji podobi in nas skozi čeri naše osebne in skupne človeške zgodovine vodi do dopolnitve, ki sega onkraj sedanjih okvirov življenja. Naš skupni izvor določa naše možnosti in omejitve, ki se kažejo na naši poti do cilja. Različne preizkušnje nas silijo, da se nenehno odločamo med dobrim in slabim, iščemo izhod iz krize, branimo dostojanstvo svobode ter se zavzemamo za najvišje ideale in vrednote, ker nas samo to lahko zbliža na poti do skupnega cilja.

Naša zgodovina je zaznamovana z velikimi duhovnimi, kulturnimi in znanstvenimi dosežki, pa tudi z velikimi moralnimi padci. Judovska skupnost je v Sloveniji velikokrat doživljala pogrome, najbolj bolečega med drugo svetovno vojno. S preganjanjem in trpljenjem je zaznamovana tudi krčanska skupnost. Druga svetovna vojna je naša skupna velika rana, ki je ne moremo zaceliti sami, zato v upanju na boljšo prihodnost skupaj kličemo Božje ime. Spomin na različne oblike fizične in moralne sužnosti se povezuje z močjo upanja na izhod iz sedanjega stanja v svobodo Božjega odrešenja, ki je v svojem bistvu obljuba odpuščanja.

Judovska in krščanska skupnost te dni praznujeta praznik pashe oziroma velike noči. Skupaj se tako spominjamo dogodkov, ki na različne načine zaznamujejo našo preteklo zgodovino, da bi odgovorno in solidarno delovali v pričakovanju prihodnosti. Z navdihom vere se bomo skupaj prizadevali za spoštovanje vseh temeljnih človekovih pravic, za spoštovanje med vsemi verskimi skupnostmi, za solidarno premagovanje tekočih težav, za rodovitno sprejemanje trpljenja in za vzgojo iz najglobljih navdihov našega srca in vesti ter iz najboljših prvin našega skupnega verskega in kulturnega izročila.

glavni rabin
slovenske judovske skupnosti
g. Ariel Haddad

msgr. dr. Anton Stres
ljubljanski nadškof metropolit
predsednik SŠK


Izjavo objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh