Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svoboda, odprta za danost

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 03. 10. 2023 / 17:39
Oznake: Družba, Odnosi, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.10.2023 / 18:29
Svoboda, odprta za danost
Rok Blažič. FOTO: Tomaž Rihtar

Svoboda, odprta za danost

Ameriški biolog Colin Wright je pred leti v članku z naslovom Novi zanikovalci evolucije izpostavil, da se je teorija evolucije znašla pod napadom iz nepričakovane smeri.

Če so njeni glavni nasprotniki nekoč prihajali iz konservativnih krogov protestantskega krščanstva (kreacionizem), je danes pod pritiski levih družbenih aktivistov. Ti nasprotujejo ideji, da so spolne razlike rezultat evolucije, saj verjamejo, da so v celoti konstrukt družbenega okolja: ne le družbena vloga, ki jo prevzamemo, ampak tudi sam biološki spol.

A medtem ko so kreacionizem bolj ali manj poteptali pod znanstveno kritiko, je teorija spola postala prevladujoča v akademskem prostoru. Ne le v družboslovju in humanistiki, tudi v naravoslovnih znanostih je postalo zagovarjanje binarnosti spolov, moškega in ženskega, enako »poklicnemu samomoru«.

Dokument Moškega in žensko ju je ustvaril: za pot dialoga o vprašanju teorije spola v vzgoji, ki ga je leta 2019 pripravila Kongregacija za katoliško vzgojo, v radikalnih oblikah teorije spola vidi proces oddaljevanja od narave. Gre za dualizem med telesom in voljo, »ki postaja absolutna in upravlja s telesom,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh