Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tamino Petelinšek nagrajen za fotoreportažo iz samostana Pleterje

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 26. 11. 2021 / 21:28
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.11.2021 / 08:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tamino Petelinšek nagrajen za fotoreportažo iz samostana Pleterje
Prizor iz nagrajene reportaže: samostan Pleterje proti jutru. FOTO: Tamino Petelinšek

Tamino Petelinšek nagrajen za fotoreportažo iz samostana Pleterje

Med prejemniki vsakoletnih nagrad »čuvaj« Društva novinarjev Slovenije (DNS) za leto 2021 je tudi fotograf Slovenske tiskovne agencije (STA) in nekoč tudi Družine Tamino Petelinšek.

Prejel je nagrado za izstopajoče dosežke v novinarski fotografiji in sicer za reportažo iz samostana Pleterje, kamor skupnost kartuzijanov le redko sprejme neposvečeno oko, kaj šele fotografa.

Nekatere še neobjavljene fotografije iz adventnega in božičnega časa v Pleterjah si boste lahko ogledali v novi številki revije Praznična, ki izide v ponedeljek.

Povabil ga je prior

Tamina je v kartuzijo povabil prior, da bi med večmesečnim vstopanjem v skupnost puščavnikov s fotoaparatom beležil njihov način Bogu posvečenega življenja.

Reportaža in naslovnica v National Geographicu

Reportaža iz samostana Pleterje je bila objavljena v letošnji aprilski izdaji slovenskega National Geographica, ena od njegovih fotografij je krasila tudi naslovnico.

Sledi načelom najbolj klasičnih reportaž

V utemeljitvi nagrade DNS je zapisano, da avtor pripovedi sledi načelom najbolj klasičnih in vse redkeje objavljanih reportaž, nagrajeno pa je objavil National Geographic Slovenija.

Tamino Petelinšek je nekoč fotografiral tudi za Družino. FOTO: Filip Matk

Spoštljiv in premišljen način pristopanja iz 'srednje' oddaljenosti

»Je eden redkih fotoreporterjev, ki si je pridobil zaupanje za neomejen dostop v enega najbolj zaprtih samostanov pri nas. Zgodbo o menihih samostana Pleterje odlikuje spoštljiv in zelo premišljen način pristopanja iz 'srednje' oddaljenosti. Z izjemnim občutkom za vizualno pripovedništvo čaka, predvideva in dopušča, da se življenje pred njim odvija natanko tako, kot se,« piše v utemeljitvi.

Niti za hip ne vsiljuje pogleda

Občutljivo tematiko zaprtega reda, ki se ga drži pridih mističnega, prepleta z najbolj vsakdanjimi opravili, niti za hip ne vsiljuje pogleda in se elegantno izmika »avtorski vključitvi« v podobe ali zgodbo in boža z brezčasnostjo življenja, ki je tam od nekdaj tako in imuno na vse, je še dodano v utemeljitvi.

Svojčas sodeloval tudi z Družino

Tamino Petelinšek je svojčas kot fotograf sodeloval tudi z Družino. »Spomnim se svoje prve črno-bele fotografije v Družini: 'zazidano okno' pri sv. Jožefu v Ljubljani. Ko sem zagledal to objavo, sem skočil v zrak in zarjovel od navdušenja,« je pojasnil v predstavitvi marca letos v Naši družini.

Čutil, kako se mu polnijo duhovni kanali

O reportaži iz samostana Pleterje pa: »To, da sem hodil v Pleterje, in fotografiral, je bila velika milost. Čutil sem, kako se mi polnijo duhovni kanali, ki sem jih z leti do suhega izčrpal. /…/ Globoka skrivnostnost Božje navzočnosti je bila na vsakem koraku.«

Dobrih 40.000 posnetkov

V nekaj več kot letu dni je nastalo okoli 40.000 posnetkov, v aprilskem National Geographicu jih je bilo z naslovno fotografijo vred objavljenih osemnajst.

Kupi v trgovini

Skrivnosti starodavne kartuzije
Kulturna dediščina
13,35€
Nalaganje
Nazaj na vrh