Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Teharje: kraj (ne)srečnega imena

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 03. 10. 2023 / 17:45
Oznake: Dogodek, Maša, Škof
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 03.10.2023 / 18:59
Teharje: kraj (ne)srečnega imena
Duhovniški zbor na čelu z nadškofom Marjanom Turnškom ob teharskem oltarju. FOTO: Bogomir Štefanič

Teharje: kraj (ne)srečnega imena

Slovesnost v Spominskem parku Teharje sta zaznamovala mašni nagovor nadškofa Marjana Turnška in pričevanjski nastop prof. Tomaža Debevca.

Poleg Kočevskega roga zlasti za Teharje velja, da je to kraj vseslovenskega spomina na žrtve povojnega revolucionarnega nasilja; prav teharsko uničevalno taborišče, kjer je bilo veliko žrtev pobitih ali od tod odpeljanih v kruto smrt (Hrastniški hrib, Huda jama …), je namreč ponujalo eno najbolj grozovitih podob, ki so razodevale zločinsko naravo povojnega totalitarnega režima. Prvo oktobrsko nedeljo oživi romarski spomin na to podobo ter vanjo ujete obraze in imena. Tako je bilo tudi letos, ko je o Teharjah številnim zbranim v mašnem nagovoru s pomenljivo sporočilnostjo kot o kraju »nesrečnega spomina«, a hkrati »blagega spomina« spregovoril nadškof Marjan Turnšek; in ko je kot »priča priče« o svojem očetu, teharskem rešencu, govoril prof. Tomaž Debevec.

Neizbrisno v zavesti naroda

Teharski pridigar nadškof Turnšek je svoj nagovor začel s parafrazo Prešernovega verza o Trnovem, »kraju nesrečnega imena«; če je veliki pesnik v ta verz izlil svojo osebno nesrečo,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh