Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tekoče zlato s pobočja Čavna

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 25. 10. 2023 / 08:10
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2023 / 17:17
Tekoče zlato s pobočja Čavna
Oljke vsebujejo snovi, ki blagodejno vplivajo na telo. FOTO: Andrej Praznik

Tekoče zlato s pobočja Čavna

Vipavska dolina je znana po vinogradih in sadovnjakih, vendar so v njej že v daljni preteklosti gojili tudi oljke. Te so po pozebi leta 1929 za več desetletij izginile iz doline, danes pa znova sooblikujejo njeno podobo.

Med najbolj uspešnimi pridelovalci olja s tega območja sta Janez in Urška Capuder iz Vrtovina. Njune oljke rastejo na južnem pobočju Čavenskega pogorja, kjer kraljujejo burja, pripeka in suša. Drevesa vse leto kljubujejo preizkušnjam, jeseni pa rodijo plodove, polne tekočega zlata.

Vrtovin je vas s številnimi zaselki, ki se od dna Vipavske doline vzpenjajo proti Čavnu. Naselje je bilo pod imenom Ortaona prvič omenjeno leta 1001 v darovnici rimskega cesarja Otona III. oglejskemu patriarhu Johannesu. Vaško jedro je ob cerkvi Marijinega vnebovzetja, še bolj znana pa je cerkev sv. Pavla, ki stoji na pomolu nad naseljem. Bližje dnu doline kot Školju sv. Pavla počiva kmetija Kibrčevi, na kateri živi družina Janeza in Urške Capuder (Vrtovin 78a, 5262 Črniče, telefon: 041 917 930, e-pošta: urska.capuder@siol.net). Imajo češnje, pridelujejo zimski radič in krompir, najbolj ponosni pa so na oljčno olje.

Z oljkarstvom so se začeli ukvarjati leta 2007, ko so očistili in prer...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh