Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tischlerjev govorniški natečaj: s čim je žirijo prepričal zmagovalec Gorazd Wakounig

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 01. 2023 / 11:03
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2023 / 11:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tischlerjev govorniški natečaj: s čim je žirijo prepričal zmagovalec Gorazd Wakounig
Udeleženci Tischlerjevega govorniškega natečaja (L-D): Gorazd Wakounig, Dana Gregorič, Salina Hajdinjak-Šumež in Ana Ražen. FOTO: kkz.at

Tischlerjev govorniški natečaj: s čim je žirijo prepričal zmagovalec Gorazd Wakounig

Zmagovalec Tischlerjevega govorniškega natečaja 2023 je Gorazd Wakounig, šestošolec z Zvezne gimnazije za Slovence v Celovcu.

Na Dvojezični trgovski akademiji v Celovcu so se 16. januarja 2023 na govorniškem natečaju pomerili štirje mladi in nadebudni govorniki: Dana Gregorič iz 6.a razreda Zvezne gimnazije in Zvezne realne gimnazije za Slovence, Salina Hajdinjak-Šumež iz 2. letnika Višje šole za gospodarske poklice v Šentpetru, Ana Ražen iz 2.b razreda Dvojezične zvezne trgovske akademije in Gorazd Wakounig iz 6.b razreda Zvezne gimnazije in Zvezne realne gimnazije za Slovence.

Gorazd, Dana, Salina in Ana. FOTO: kkz.at

Žirijo, ki so jo sestavljali Vincenc Gotthardt, Sonja Kert-Wakounig, Sara Pan, Jurij Perč, Nadja Volavšek-Kurasch in Miha Vrbinc, je s svojim nastopom najbolj prepričal Gorazd Wakounig, ki prejme nagrado v višini 300 evrov, za včerajšnje tekmovanje pa je pripravil govor z naslovom »Z jezikom bomo obstali! Kakšen pomen daješ narodni zavednosti v svojem življenju in kako se družba na to odziva?«. Gorazd se je priprave besedila za govor, s katerim je osvojil prvo mesto, po lastnih navedbah lotil s prepričanjem, da je za obstoj slovenstva na Koroškem pomembna zavednost.

Drugo mesto je zasedla Dana Gregorič, ki si je prislužila nagrado v višini 150 evrov z govorom na temo »Klima proti kulturi. Mlajši in starejši aktivisti in aktivistke se prilepijo na razstavne objekte v muzejih ali jih pomažejo z juho in pirejem. Ali je to prava pot, da se lotimo podnebne krize?« Na tretjem mestu je končala Ana Ražen, ki prejme nagrado v višini 75 evrov, prav tako pa je govorila na temo »Z jezikom bomo obstali! Kakšen pomen daješ narodni zavednosti v svojem življenju in kako se družba na to odziva?«. Četrtouvrščena Salina Hajdinjak-Šumež za sodelovanje prejme priznanje in skromno nagrado v obliki dobropisa Mohorjeve knjigarne.

Vsi štirje udeleženci so bili jezikovno odlično pripravljeni in govorniško zelo prepričljivi. FOTO: kkz.at

Kot so poročali krajevni koroški mediji, so bili vsi štirje udeleženci jezikovno odlično pripravljeni in govorniško zelo prepričljivi, zato je bila odločitev za žirijo izjemno težka. Govorniški natečaj prirejata Narodni svet koroških Slovencev in Krščanska kulturna zveza, tako organizatorji kot sodelavci pa si želijo, da bi se tekmovanja v prihodnje udeležilo še več mladih: z govorniškimi nastopi si namreč pridobijo nadvse dragocene izkušnje.

Podelitev nagrad in priznanj bo v torek, 24. januarja 2023, ob 19. uri v Tischlerjevi dvorani v Celovcu.

Mladi govorniki bodo nagrade in priznanja prejeli ob podelitvi Tischlerjeve nagrade 2023 Milki Kriegl v torek, 24. januarja 2023, ob 19. uri v Tischlerjevi dvorani v Celovcu.

Kupi v trgovini

Koroški Slovenci 1900-2000
Zgodovina
21,28€
Nalaganje
Nazaj na vrh