Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Toliko prošenj kot lani še nismo prejeli«

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 19. 09. 2023 / 14:04
Oznake: Dobrodelnost, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2023 / 07:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Toliko prošenj kot lani še nismo prejeli«
Sredstva, zbrana v akciji Za srce Afrike, so med drugim namenjena oskrbi s pitno vodo in hrano. FOTO: Slovenska karitas

»Toliko prošenj kot lani še nismo prejeli«

Zaradi avgustovskih poplav v Sloveniji Slovenska karitas z dobrodelnima akcijama Za srce Afrike in Z delom do dostojnega življenja letos začenja z enomesečnim zamikom. Akciji potekata od 15. septembra do 15. oktobra, zbrana sredstva pa bodo namenjena oskrbi s pitno vodo in hrano, zdravstvu in šolstvu ter omogočanju dela.

»Toliko prošenj, kot smo jih dobili v zadnjem letu, jih nismo še nikoli do sedaj,« je na današnji novinarski konferenci poudarila vodja mednarodne pomoči pri Slovenski karitas Jana Lampe. Zaradi svetovne krize v Afriki zelo naraščajo cene hrane, pa tudi drugih dobrin, spopadajo se s hudimi posledicami podnebnih sprememb od poplav do suš. »20 milijonov ljudi je to leto zaradi te krize več lačnih v Afriki. Po drugi strani pa je manj pomoči, ki prihaja, ker je velikokrat skoncentrirana na Evropo.« Stiske v Afriki rastejo, pomoč pa ne sorazmerno, je povedala.

Razmere v Ugandi, kjer deluje zadnjih pet let, je na novinarski konferenci predstavila s. Urša Marinčič. Pogovor z njo preberite tukaj.

Na novinarski konferenci so sodelovali predstavniki Slovenske karitas, Ministrstva za zunanje zadeve, darovalka in misijonarka s. Urša Marinčič. FOTO: Slovenska karitas

17 let akcije Za srce Afrike

Z letošnjo akcijo Za srce Afrike želijo odgovoriti na prošnje misijonarjev in lokalnih sodelavcev Karitas za nakup hrane za podhranjene otroke in zapornike, gradnjo vrtca, učilnic in šol, internata, pa tudi za plačilo učiteljev in podporo mladim za zagon obrti.

Domačini pri gradnji osnovne šole Nynagungu Burudni. FOTO: Slovenska karitas

Samo lani je bilo v tej akciji zbranih prek 215 tisoč evrov, večletna pomoč iz Slovenije pa je ljudem v lokalni skupnosti v Afriki omogočila boljše pogoje za preživetje in življenje v območjih, kjer živi več kot 250 tisoč ljudi. V zadnjih 17 letih je bilo v okviru te akcije zgrajenih ali obnovljenih in opremljenih devet šol in dva vrtca, šest zdravstvenih centrov in sedem porodnišnic, center za fizioterapijo ter 41 večjih vodnjakov.

Gradnja vodnjakov za oskrbo zdravstvenega centra z vodo, ki sta jo omogočila Slovenska karitas in Ministrstvo za zunanje zadeve. FOTO: Slovenska karitas

»Afrika ima dovolj vode,« težava je pomanjkanje infrastrukture, je Jana Lampe nazorno osvetlila, kako zelo je potrebna najbolj osnovna pomoč tamkajšnjim ljudem.

Majhen dar, a velik korak do dostojnega življenja

Druga akcija, ki poteka od sredine septembra do sredine oktobra pa je Z delom do dostojnega življenja, s katero omogočajo redno delo in zaslužek najrevnejšim staršem, kar prinaša možnost preživetja in napredka njihovih družin v domačem okolju.

Na podeželju Afrike in Šrilanke je dovolj že en evro na dan, v mestih v Afriki in v Albaniji pa dva evra, da družina lahko preživi in bolj ali manj dostojno živi, da ima hrano, zdravila in šolanje otrok, obleke, milo, si s časom kupi zemljo …

»Imam tri otroke in moža. Odkar delam, sem skupaj z drugimi lahko naredila veliko. Skupina mi je pomagala zgraditi hišo. Zaslužim denar, da si lahko kupimo milo in druge potrebščine v hiši. Sedaj imam tudi dve zemljišči, da z možem lahko pridelujeva fižol, maniok in drugo. Dobili smo tudi kozo. Otroci niso več lačni in gredo v šolo,« svojo zgodbo pripoveduje Rahela iz Burundija.

816 darovalcev iz Slovenije omogoča plačilo dela staršev iz več kot 340 revnih družin v Afriki. FOTO: Slovenska karitas

Lani je v programu sodelovalo 816 darovalcev iz Slovenije, ki so z mesečnim darom podpirali plačilo za delo staršev iz več kot 340 revnih družin v Afriki. Med botri je že tri leta tudi Tatjana Novak, ki je na novinarski konferenci delila svojo izkušnjo: »Lepo je, če lahko drugim ljudem omogočimo, da si sami pomagajo. Ko darujem, čutim zadovoljstvo, veselje, da imam možnost, da lahko pomagam.«

Ni potrebno veliko, »že z majhnim darom iz Slovenije ena družina v Afriki lahko veliko bolje živi,« je poudaril generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič. Kljub stiskam, ki so jih Sloveniji povzročile avgustovske poplave je spodbudil, da se v solidarnosti ozremo prek meja.

Koze, ki prinašajo veselje in …

Med akcijami pa je najbolj popularna akcija Kupim kozo. Z nakupom koze namreč redni družini v Afriki in Albaniji lahko pomagamo trajnostno in dostojno preživeti. Koza pomaga pri gnojenju, daje meso, mleko in prirast mladih koz, ki jih lahko prodajo ter si s tem kupijo druge dobrine. Pa še veliko veselja prinese v družino. Samo lani so s pomočjo darov misijonarji kupili in razdelili več kot 5500 koz družinam v Afriki in 390 v Albaniji.

Družina, ki je prejela kozo v akciji Kupim kozo. FOTO: Slovenska karitas

Nalaganje
Nazaj na vrh