Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tomčeva Golobu: »Vaša dejanja doma ne odsevajo tega, kar govorite« [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 12. 2022 / 11:39
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2022 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tomčeva Golobu: »Vaša dejanja doma ne odsevajo tega, kar govorite« [VIDEO]
Med govorom premierja Goloba je bila dvorana Evropskega parlamenta žalostno prazna. FOTO: TW Peter Šuhel

Tomčeva Golobu: »Vaša dejanja doma ne odsevajo tega, kar govorite« [VIDEO]

Predsednik slovenske vlade dr. Robert Golob je včeraj v Strasbourgu nagovoril žalostno prazno dvorano Evropskega parlamenta, v govoru pa se ni mogel izogniti poudarjanju osebnih stališč in obračunu s političnimi nasprotniki v domovini. Do njegovega nastopa je bila najbolj kritična evropska poslanka Romana Tomc.

Robert Golob se je v govoru osredinil na energetsko krizo, širitev EU na Zahodni Balkan, zeleni prehod in vladavino prava. »Odvisnost od enega vira energije je vodila v to, da je bil ruski plin uporabljen kot orožje,« je poudaril premier in dodal, da mora EU sprejeti regulatorne spremembe na področju energetike, ker trg zdaj ne deluje in imajo koristi špekulanti.

Ta teden je ključen

Po njegovem je ta teden ključen za to, ali bo EU pravilno naslovila vprašanje visokih cen energije, sam pa je izrazil nezadovoljstvo s premalo odločnimi ukrepi, ki jih je doslej predlagala Evropska komisija. Golob kot edino pravo pot do energetske neodvisnosti vidi v zelenem prehodu, ki bo, kot je prepričan, tudi vodil v znižanje cen energentov.


Zgodbe tudi zaključiti, ne le začenjati

Predsednik vlade je poudaril še, da mora EU državljanom BiH pokazati, da ni pozabila nanje in da je sposobna zgodbe tudi zaključiti, ne zgolj začenjati. »Zahodni Balkan je izpostavljen močnim pritiskom, da bi razbili enotnost EU, unija pa se mora zavedati, da lahko s političnim orodjem širitve prispeva k stabilnosti regije,« je izpostavil v nagovoru evroposlancem.

Na osebno raven

Na osebno raven in obračunavanje z domačimi političnimi nasprotniki je premier Golob prešel, ko je spregovoril o vladavini prava, češ da je s tem, ko je »spoznal, da prejšnja vlada uničuje vladavino prava s sovražnim govorom, slabitvijo pravosodnega sistema in poseganjem v medije, izstopil iz svoje cone udobja in vstopil v politiko«.

Ravnotežje med svobodo govora in sovražnim govorom

Redke prisotne evropske poslance je od tem pozval, naj najdejo ravnotežje med svobodo govora in sovražnim govorom, ter izpostavil vlogo družbenih medijev pri svobodi govora, ta čas denimo v primeru Irana. Evroposlance je spodbudil, naj bodo glede Irana glasni in pokažejo, da vedo, kaj je njihova geopolitična odgovornost.


Še nihče se ni tako hvalil na osebni ravni

Najbolj kritična do njegovega nastopa je bila evroposlanka Evropske ljudske stranke Romana Tomc, ki da ni v Evropskem parlamentu še nikdar poslušala nobenega predsednika vlade, ki bi se tako hvalil na osebni ravni, kot se je dr. Golob. Da to ni bil državniški govor politika evropskega formata, je še ocenila Tomčeva.

Slabo izkoriščena priložnost

»Govor o splošnih zadevah je bil pričakovan: energetika, zeleni prehod in širitev EU. Njegove besede o skrbi za vladavino prava ob dejstvu, da je ravno te dni zaradi vmešavanja v kadrovanje na policiji odstopila ministrica, težko komentiram drugače kot sprenevedanje. Ocenjujem, da predsednik vlade ni dobro izkoristil priložnosti. Od nastopajočih poslancev je dobil kar nekaj vprašanj, odgovoril pa ni na niti enega,« je opozorila Romana Tomc.

V pol leta tisoči ostali brez zdravnika

V svoji razpravi je izrazila zadovoljstvo, da premier ima predloge, kako se lotiti glavnih izzivov, še bolj pa bi jo veselilo, če bi imel rešitve tudi za Slovenijo, kjer so po njenem razmere zaskrbljujoče. »Poleg vprašanj, povezanih z vse večjo draginjo, je ogrožena tudi pravna država in svoboda medijev, na tisoče ljudi v Sloveniji je v samo pol leta vaše vlade ostalo brez zdravnika,« se je odzvala Tomčeva.

Prepočasni, prezapleteni in premalo učinkoviti ukrepi

»Vrstijo se kadrovske čistke, državljani plačujejo eno najvišjih cen elektrike v Evropi. Skrbi jih, kako bodo ob visoki inflaciji preživeli zimo. Gospodarstvo opozarja, da so vaši ukrepi prepočasni, prezapleteni in premalo učinkoviti. Vaša pretekla in sedanja vloga v povezavi z energetskimi posli je polna neodgovorjenih vprašanj,« je nadaljevala evropska poslanka.


Kritični novinarji podvrženi grožnjam in pritiskom

In še, da predsednica parlamenta, njegova tesna strankarska sopotnica, mimo pravil določa, kaj poslanci lahko in česa ne smejo vprašati in vodilne policiste primerja z Adolfom Eichmannom. »Novinarji, ki odkrivajo afere in neučinkovitost vaše vlade, so dnevno podvrženi grožnjam in pritiskom.«

Avtokratski prijemi pri vodenju

Tomčeva je Golobu očitala še zelo avtokratske prijeme pri vodenju in željo vzpostaviti popolno oblast v vseh inštitucijah in hkrati utišati še tistih nekaj manjših kritičnih medijev, ki so do vas kritični. »Žal vaša dejanja doma, v Sloveniji, ne odsevajo tega, kar govorite, do javnosti pa mnoge informacije o zdrsih vašega vladanja težko pridejo, saj vas ščitijo glavni mediji in politični aktivisti,« je še dodala.

Daleč od demokracije

»Kar počnete, je daleč od demokracije in ni v skladu z evropskimi vrednotami. Vse bomo sicer najbolj občutili državljani Slovenije, a uničevanje demokracije in brutalni posegi v medijski prostor bi morali skrbeti tudi evropske inštitucije,« je zaključila Romana Tomc z željo, da se vse, kar je premier povedal evropski javnosti, uresniči tudi v Sloveniji.

Besede niso dovolj, ljudje pričakujejo ukrepe

»Besede niso dovolj, ljudje pričakujejo ukrepe, ki jim bodo zagotovili učinkovito zdravstvo in pomoč pri spopadanju z visokimi cenami, dobili pa so višje davke. Gospodarstvo pričakuje ukrepe takoj, ne prihodnjo zimo, vsi pa pričakujemo, da boste spoštovali vladavino prava in se odrekli rušenju demokracije in vzpostavljanju avtoritarnega sistema v Sloveniji,« je še pristavila podpredsednica SDS.

Kupi v trgovini

Noč evropske kulture
Filozofija in esejistika
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh