Zapri
Iskanje

Tradicionalna množična Šentoščeva nedelja na Svetini nad Štorami [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 07. 08. 2022 / 16:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2022 / 16:47
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Tradicionalna množična Šentoščeva nedelja na Svetini nad Štorami [FOTO]

Tradicionalna množična Šentoščeva nedelja na Svetini nad Štorami [FOTO]
Marijin kip, ki so ga v baročni dobi dodatno okrasili in odeli v bela oblačila, je na Svetini tudi zdaj središče češčenja. FOTO: Jože Potrpin
Dolgo že prihajajo romarji na Šentoščevo slavje, prvo soboto in nedeljo v avgustu na Svetino nad Štorami, idilično gorsko vas in župnijo v soupravi, k Mariji Snežni.

Mogočna in dominantna cerkev njej posvečena stoji od ali že pred letom 1480, ko se kraj omenja prvič v dokumentih oglejskega patriarhata oz. celjskem urbarju. Njen prvotni kip, ki so ga v baročni dobi dodatno okrasili, odeli v bela oblačila, pa je tudi zdaj središče češčenja. Še posebej po mašah, ko se odvije po vasi procesija (v soboto z lučkami) z nošnjo kipa, petimi litanijami ter sklene z blagoslovom v cerkvi.

FOTO: Jože Potrpin

Tudi letos je bil množičen obisk, skupno skoraj 3.000 romarjev od blizu in daleč se je zbralo v nedeljo, 7. avgusta, ko je ob somaševanju več duhovnikov in župnika dr. Vinka Kraljiča mašo na prostem daroval upokojeni škof dr. Stanislav Lipovšek, in večer pred tem, ko je maševal grosupeljski župnik Martin Golob in tudi nagovoril zbrane. Obakrat je igrala znamenita Godba Svetina, farani pa so vzorno poskrbeli za potek slavja, okrasitev cerkve in prizorišča, sodelovanje pri slovesnosti in pogostitev.

FOTO: Jože Potrpin

Škof Lipovšek je svojo pridigo naslonil na praznični evangeljski odlomek, ki je govoril o radostnem Marijinem obisku pri teti Elizabeti. Vprašal se je, »ali smo kristjani kaj veseli, da smo kristjani? Da smo po zaslugi staršev, starih staršev, duhovnikov, vzgojiteljev postali učenci Gospoda Jezusa Kristusa, ljubljeni otroci nebeškega Očeta? Da smo po krstu stopili v družino verujočih, Cerkev, ki je nosilka odrešenjskega dogajanja človeštva in vsega sveta? Danes smo prišli k Materi Mariji, da bi obnovili, poživili in utrdili to našo izvolitev, dragoceni dar, ki smo ga prejeli … in to izročilo predajamo iz roda v rod. Za to vam čestitam.«

FOTO: Jože Potrpin

V nadaljevanju je še posebej opozoril na temeljni pomen in vlogo družine. Zakaj je to važno? Ker se vanjo zaganjajo sile teme. »Pazimo, da se ne bi navadili na težave in probleme, s katerimi se sooča tudi sodobna družina. To je ločitev zakona, zunajzakonske skupnosti, umor nedolžnega bitja, nova teorija brezspolnosti ali spreminjanje spola, vzgoja otrok, ki se zaupa istospolnim zakoncem. Bog daj, da bi tu zmagala zdrava pamet.«

FOTO: Jože Potrpin

Tu moramo biti vsi sodelavci, vzgajati z dobrim zgledom, duhom evangelija. »To je najboljši odgovor na pogubne teorije. Hvala vam za vaše pričevanje.« Ob koncu je škof Lipovšek posvetil misel še sinodalnem gibanju, posebej opozoril na nujo novih duhovnih poklicev, duhovne pomladi. Božji Materi Mariji je vse priporočil v varstvo tudi v času suše, vojne v Ukrajini in epidemije covida.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh