Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trst je dobil novega škofa

Za vas piše:
M. P.
Objava: 24. 04. 2023 / 11:38
Oznake: Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 24.04.2023 / 13:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Trst je dobil novega škofa
Podelitev mitre novemu tržaškemu škofu Enricu Trevisiju. FOTO: zajem zaslona

Trst je dobil novega škofa

Na tretjo velikonočno nedeljo je Trst dobil novega škofa Enrica Trevisija. Ob začetku homilije pri slovesni sveti maši v stolnici sv. Justa je vernike pozdravil tudi v slovenščini.

V nedeljo, 23. aprila, je tržaško škofijo prevzel nov škof Enrico Trevisi (slovenjeno škof Henrik). Prejšnjo nedeljo se je poslovil od vernikov v župniji Kristusa Kralja Cremoni, kjer je doslej opravljal službo župnika, sedaj pa že spoznava vernike tržaške škofije, pomemben del jih je zamejskih Slovencev. Na Vejni se je srečal z družinami in mladimi. 

Slovesnosti so se udeležili tudi slovenski škofje

Pri slovesni maši so prebrali papeško bulo imenovanja in mu podarili mitro. Somaševalo je več škofov, med njimi tudi slovenski škofje Stanislav Zore, Jurij Bizjak, Peter Štumpf, Maksimilijan Matjaž in nuncij Speich. 

Ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore je po maši za slovenski program televizije Rai povedal, da je slovenska Cerkev povezana s tržaško. "Moramo podpirati drug drugega v tem svetu, ki zelo potrebuje oznanilo evangelija," je dejal. 

"Slovenščine še ne zmorem" 

Novi škof Henrik je ob začetku homilije vernike pozdravil tudi v slovenščini, po maši pa je zamejskim Slovencem dejal: "Zelo rad vas imam, morate pa mi oprostiti, da slovenščine še ne zmorem. Upam, da bom to zapolnil z ljubeznijo, ki jo čutim do vas, spoštovanjem, željo, da skupaj živimo evangelij."

Med mašo so bili v slovenščini evangelij, berilo in prošnje, zbor pa je med obhajilom zapel slovensko pesem.


Kupi v trgovini

Akcija
Skrivnost mojega sina
Pričevanja
29,90€ 24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh