Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tudi Roglič in Pogačar danes romata k zavetnici kolesarjev

Za vas pišejo:
B. Š., M. M. Š.
Objava: 09. 10. 2021 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.10.2021 / 15:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tudi Roglič in Pogačar danes romata k zavetnici kolesarjev
Cerkev Marije iz Ghisalla v Magregliu pri Comskem jezeru FOTO: Aleteia

Tudi Roglič in Pogačar danes romata k zavetnici kolesarjev

Najboljši kolesarji sveta danes z zadnjo dirko svetovne serije zaključujejo razburljivo kolesarsko sezono.

Letošnja, 115. izvedba Dirke po Lombardiji (Giro di Lombardia) se začenja v Comu, kjer je bil zadnja leta običajno cilj, po 239 km in sedmih vzponih ter 4.500 višinskih metrih pa se zaključi v Bergamu.

Dirka odpadlega listja, kot ji pravijo, je še zadnji, peti kolesarski spomenik, peljala pa bo tudi mimo svetišča Marije iz Ghisalla v Magregliu pri Comskem jezeru.

Dirka odpadlega listja pelje tudi mimo svetišča Marije iz Ghisalla v Magregliu pri Comskem jezeru.

Zakaj je ta cerkvica nekaj posebnega? Celo tako posebnega, da smemo današnjo dirko označiti kot »romanje«? Pa poglejmo v njeno zgodovino …

Izročilo pravi, piše spletni portal Aleteia, da je grof Ghisallo, ko so ga preganjali razbojniki, v bližnji kapeli zagledal podobo Device Marije, ki mu je ponudila zatočišče. Zatekel se je v kapelo in se čudežno rešil pred napadalci. Odtlej je Madonna del Ghisallo, Marija iz Ghisalla, zavetnica mesta in vseh, ki potujejo po severnoitalijanskih Alpah.

FOTO: Aleteia

Leta pozneje je hrib, na katerem stoji kapela Marije iz Ghisalla, postal del trase kolesarske dirke po Lombardiji, zato je krajevni duhovnik Ermelindo Vigano leta 1948 predlagal, naj Marija iz Ghisalla postane zavetnica kolesarjev. Naslednje leto je, kot poroča MMC RTV, organiziral kampanjo, na koncu katere sta tedanja velika kolesarska tekmeca Gino Bartali in Fausto Coppi takratnemu papežu Piju XII. izročila prošnjo za uradno razglasitev zavetništva. Papež je predlog z veseljem podprl.

Papež Pij XII.  je z veseljem podprl predlog, naj Marija iz Ghisalla postane zavetnica kolesarjev.

Cerkvica je uradno postala kolesarsko svetišče, v njej so se začela nabirati kolesa in spominki, zahvale in posvetila pokojnim kolesarjem. Po tragični smrti olimpijskega prvaka iz Barcelone 1992 Fabia Casartellija, ki se je ponesrečil na prelazu Portet d'Aspet sredi Dirke po Franciji 1995, je v cerkev prišlo kolo iz usodne nesreče v Pirenejih.

Danes k malemu svetišču Marije iz Ghisalla sodi tudi muzej, v katerem hranijo fotografije in spominske predmete nekaterih najznamenitejših kolesarjev vseh časov, v njem pa v spomin na pokojne športnike sveti večna luč.

FOTO: Aleteia

Na trgu ob cerkvi stoji kip že omenjenih največjih italijanskih kolesarjev Coppija in Bartalija, pod njim pa je zapisano: 

»Nato je Bog ustvaril kolo, da bi ga človek lahko spremenil v orodje za delo in se z njim lažje prebijal skozi življenje.«

FOTO: Aleteia

Nalaganje
Nazaj na vrh