Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Tudi Slomšek je kdaj vzkipel in nergal«

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 16. 11. 2022 / 07:57
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 25.11.2022 / 12:08
»Tudi Slomšek je kdaj vzkipel in nergal«
Režiser igrano-dokumentarnega filma je David Sipoš. FOTO: Tatjana Splichal

»Tudi Slomšek je kdaj vzkipel in nergal«

V soboto, 26. novembra, bo v Celju premiera igrano-dokumentarnega filma o blaženem Antonu Martinu Slomšku. 90-minutni film nosi naslov "Srečen bo čas". "Film na edinstven način pripoveduje zgodbo o življenju in delu znamenitega Slovenca, ki je v 19. stoletju odločilno vplival na jezik, izobraževanje, kulturo in narodno zavest slovenskega prebivalstva," so zapisali ustvarjalci.

Srečen bo čas je navdihujoča zgodba o človeku, ki je poznal slovensko dušo in ji vdano posvetil vse svoje življenje. O nastanku filma in svetniškem življenju blaženega Slomška z režiserjem Davidom Sipošem iz Studia Siposh.

Po filmih o Frančišku Gnidovcu, Antonu Vovku, Jožefu Smeju in Alojziju Grozdetu zdaj še film o Antonu Martinu Slomšku. Kakšen izziv je bil posneti film o prvem razglašenem blaženem Slovencu?

Blaženega Slomška sem bolj od blizu spoznaval že v srednješolskih časih, škofijska gimnazija v Mariboru, ki sem jo obiskoval, nosi njegovo ime. Vsaj mislil sem, da ga kar dobro poznam, da nekaj vem o njegovem življenju. Ko pa sem pred dvema letoma začel njegovo življenje »sistematično« raziskovati, so se mi odpirale nove, še nikoli prebrane ali slišane stvari. Res je bil človek mnogih izzivov, stoterih talentov, izjemnih uspehov. 

Da je prestavil škofijski sedež v Maribor je le ena od z...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh