Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Tudi v sodobnem svetu, zaznamovanem z individualizmom, je mogoče rasti v veri«

Za vas piše:
J. P.
Objava: 07. 01. 2024 / 09:02
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.01.2024 / 11:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Tudi v sodobnem svetu, zaznamovanem z individualizmom, je mogoče rasti v veri«
Mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. FOTO: Tatjana Splichal

»Tudi v sodobnem svetu, zaznamovanem z individualizmom, je mogoče rasti v veri«

Da nas nedelja Jezusovega krsta opominja, da je Jezusov krst več kot le uvod v njegovo odrešenjsko poslanstvo, saj predstavlja celoto vstopanja Odrešenika v naš svet in naše življenje, je praznično pastirsko pismo začel mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl.

Leto 2024 je papež Frančišek razglasil za leto molitve, s čimer nas vse vabi k poživitvi molitve, da bi z redno in zaupno molitvijo utrjevali in krepili našo vero – vabi nas v šolo molitve. »Na več načinov se želimo poglobiti v molitev: s prebiranjem Svetega pisma, zlasti psalmov. Pri tem želimo slediti vzoru Božje matere Marije in priprošnji svetnikov, predvsem pa želimo duhovno rasti ob Jezusu, ki je pred učenci večkrat molil in jim govoril o pomenu in moči molitve,« je poudaril nadškof Cvikl in dodal, da brez molitve naša vera (o)peša, po molitvi pa se v nas krepijo ljubezen, mir, veselje, moč in upanje.

Nadaljevanje sinodalne poti

Leto pred nami pa bo, nadaljuje Alojzij Cvikl, tudi nadaljevanje sinodalne poti. Pot Cerkve je po njegovem pot nas vseh, ki si moramo skupaj in v dialogu prizadevati premagati vse ovire, ki nas odvračajo od skupne poti, ki je pot uresničevanja Božjega kraljestva v nas in med nami. »Sinodalna pot Cerkve naj pokaže, kako privlačna in vabljiva more biti živa skupnost vernih kristjanov za vsakega od nas. Ta pot naj nas trdneje poveže z Bogom in med nami,« je izpostavil mariborski nadškof.

Kdor misli, da ne potrebuje molitve, siromaši svoje srce

»Zaupamo, da je tudi v sodobnem svetu, tako zelo zaznamovanem z individualizmom, vendarle mogoče rasti v veri in hkrati graditi živo in trdno skupnost, saj smo na poti skupaj z Gospodom, ki je ljubezen. Ob tem želim ponovno poudariti pomen molitve. Kdor misli, da ne potrebuje molitve, svoje srce siromaši in se oddaljuje od Boga in tudi od bližnjih. Molitev nas usmerja na pot, po kateri v odprtosti Božjemu Duhu vedno bolj hodimo skupaj z Gospodom,« je pastirsko pismo zaključil nadškof Alojzij Cvikl in na vse brate in sestre klical Božji blagoslov.

Da bosta rasla naša vera in zaupanje

»Na začetku leta 2024, posebej posvečenega molitvi in nadaljevanju sinodalnega procesa, vas vse vabim, da v moči krstne poklicanosti in dostojanstva skupaj odpremo srca Božjemu Duhu. Krepost krščanskega upanja naj nam vsem podeli moč, da bosta rasla naša vera in zaupanje, da Bog pred vse nas postavlja svetlo prihodnost in želi, da bi živeli življenje v polnosti in ga uresničili. Božja Mati, ki je s trdno vero odgovorila na Božje vabilo in ki jo kličemo Mati Cerkve, naj z nebes posreduje za nas vse!« je še zapisal nadškof Cvikl.

Nalaganje
Nazaj na vrh