Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

TV in radijske oddaje: glasba za Frančiška, sinoda in praznik Rožnovenske Matere Božje

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 06. 10. 2023 / 08:24
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 06.10.2023 / 08:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
TV in radijske oddaje: glasba za Frančiška, sinoda in praznik Rožnovenske Matere Božje
FOTO: Tatjana Splichal

TV in radijske oddaje: glasba za Frančiška, sinoda in praznik Rožnovenske Matere Božje

Izbor TV in radijskih oddaj, ki si jih boste lahko ogledali oz. jim prisluhnili od sobote, 7., do petka, 13 oktobra. Celoten spored prelistajte v novi številki priloge Naša družina.

Bolje bi bilo, ko bi se zgodovina zasukala drugače

Naš gost 

Radio Ognjišče v soboto, 7. 10., ob 17.00

Teodor Domej je bil do upokojitve strokovni nadzornik za slovenščino na višjih in visokih šolah na avstrijskem Koroškem in je avtor številnih znanstvenih publikacij in strokovnih člankov. K pogovoru ga bomo povabili nekaj dni pred obletnico koroškega plebiscita, na katerem se je 10. oktobra 1920 večina glasovalcev odločila, da s Slovenci naseljena koroška področja ostanejo v Avstriji. Iz različnih zornih kotov bo osvetlil dramatične zaplete in razplete okrog plebiscita, katerega posledice segajo v današnji čas. Mnogi Slovenci, ki so na plebiscitu večinsko glasovali za Avstrijo, so se postopoma asimilirali v večinski narod. Zavedni Slovenci na Koroškem pa so postali manjšina. Zagotovljene so jim sicer bile nekatere pravice, vendar pa se dejansko niso izvajale. Naš sogovornik je že večkrat izrazil mnenje, da bi bilo bolje, ko bi se zgodovina drugače zasukala in plebiscita ne bi bilo. Ta je namreč zasejal nezaupanje med ljudi. Delitve na zavedne Slovence in manj zavedne in nezavedne Slovence ter narodne odpadnike so bile na dnevnem redu. Istočasno se je med nemškim prebivalstvom stopnjeval odpor do drugačnega slovenskega sodeželana in dobival tudi primesi agresivnosti.

Praznik Rožnovenske Matere Božje

Prenos z Brezij 

Radio Ognjišče v soboto, 7. 10., ob 18.00 

Radio Ognjišče in bratje frančiškani z Brezij vabimo na tradicionalni Dan rožnega venca v baziliko Marije Pomagaj, ki ga tudi neposredno prenašamo. Začeli bomo z molitvijo veselega in svetlega dela. Ob 19.00 bo sveta maša, ki jo bo daroval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Sledila bo še molitev žalostnega in častitljivega dela rožnega venca. Pridite, molimo!

Celoten spored prelistajte v novi številki priloge Naša družina.

Sinodalno zasedanje škofov v Vatikanu

Sledi večnosti

Radio Slovenija Prvi v soboto, 7. 10., ob 19.00

Začelo se je sinodalno zasedanje škofov v Vatikanu, ki bo trajalo do konca meseca. Katoliško cerkev na Slovenskem zastopa celjski škof Maksimilijan Matjaž. V oddaji bomo predstavili vatikanski in slovenski pogled na sinodalni proces. Kakšno Cerkev si želijo duhovniki in verniki, ali je sinoda dosegla svoj namen, od koga je bil pogovor o življenju Cerkve odvisen in kje je Katoliška cerkev na Slovenskem na sinodalni poti v primerjavi z drugimi krajevnimi cerkvami.

Pridružitev papeški baziliki Marije Vnebovzete na Gorci

Posnetek koncerta

Exodus TV v soboto, 7. 10., ob 20.00

Vabljeni k ogledu Koncerta in slovesnosti ob pridružitvi cerkvice Marije Vnebovzete na Gorci nad Malečnikom pri Mariboru papeški baziliki Marije Velike ali Marije Snežne v Rimu.

Koncert je naslovljen s ”Poklon Gorci” in je v izvedbi Policijskega orkestra s solisti.

Glasba za sv. Frančiška Asiškega

Musica sacra

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 8. 10., ob 9.25 

4. oktobra goduje sv. Frančišek, zavetnik živali, revnih, brodolomcev, kaznjencev, slepih, hromih, trgovcev, socialnih delavcev, ekologov in seveda frančiškanov. Člani tega reda so poznani po svoji odprtosti, veselju do življenja ter veselem služenju Bogu in ljudem. In tak je bil tudi sv. Frančišek, ki se je odrekel vsemu posvetnemu udobju, razkošju, bogastvu in svoje življenje posvetil Bogu. Bil je v navdih mnogim umetnikom, glasba, ki je skozi čas nastala njemu na čast, pa je raznovrstna, kot je bila raznovrstna in večplastna njegova osebnost.

Nov izziv – Laudato si

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 8. 10., ob 11.25

Ob godu Frančiška Asiškega, svetnika, ki je v vsakem človeku in v naravi videl sestro, brata, je papež Frančišek izdal apostolsko spodbudo Laudato si. Že leta 2015 je objavil prvo okoljsko okrožnico Hvaljen, moj Gospod – Laudato si. Zaradi podnebnih sprememb in aktualnih dogodkov v naravi nas poziva k takojšnjemu ukrepanju. Kaj naj naredimo in kako moramo v tem Tednu za življenje tudi osebno začeti živeti drugače?

Bogdan Vidmar – izzivi duhovniškega poklica

Sedmi dan

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 8. 10., ob 18.05

V oddaji z naslovom Izzivi duhovniškega poklica gostimo župnika Bogdana Vidmarja iz Nove Gorice. Koprski škof Jurij Bizjak ga je imenoval za svojega vikarja za Evropsko prestolnico kulture – ko bosta leta 2025 to poslanstvo opravljali obe Gorici hkrati – naša in italijanska.

Tone Partljič, Feri Lainšček

Pisave – oddaja o književnosti

TV SLO 1 v ponedeljek, 9. 10., ob 22.40 

Tone Partljič se v svojem literarnem ustvarjanju s posebnim žarom posveča komediji, a nič manj ni prepričljiv kot avtor romanov, saj zna bralce pritegniti s pristnimi človeškimi zgodbami, napisanimi s posluhom za prostor in čas. Že v več delih je portretiral rojstni Maribor in njegove prebivalce in k tej tematiki se vrača tudi v svojem novem romanu Veter z vzhoda. Tokrat je segel v leti 1933 in 1934, v čas nemira, ki je zajel Evropo ob vzponu novih totalitarnih ideologij in družbenih nasprotij. V romanu nastopa cela galerija likov, tako izmišljenih junakov kot znanih osebnosti, posebej še tistih iz sveta kulture, pa profesorjev, pravnikov in drugih. Pisatelju je uspelo v zgodovinski freski ustvariti barvit mozaik družbenega dogajanja in človeških usod. V drugem delu oddaje bomo predstavili roman Petelinje jajce, novo delo v impozantnem opusu Ferija Lainščka. Pisatelj se v zadnjih letih vrača v svoje otroštvo s trilogijo, ki ni zgolj gola avtobiografija, ampak literarno mojstrsko ubeseden spomin. Doslej sta izšli prvi dve knjigi – Kurji pastir in Petelinje jajce. Pred nami zaživi pisateljevo zgodnje otroštvo v Dolencih na Goričkem, v odročni prekmurski vasici tik ob državni meji z Madžarsko. V drugi knjigi trilogije je v ospredju otrokov pogled na svet, obarvan z bujno domišljijo in magičnostjo, prav tako prepričljivo pa je prikazan vsakdanji trud za boljše življenje revne, a s čustveno toplino povezane družine.

Spoznajte "plus 60 in minus 25” na zabaven način

Moja generacija

Radio Ognjišče v sredo, 11. 10., ob 20.00

V sredine večere se vrača zabavna oddaja »Moja generacija«, ki jo soustvarjajo Jure Sešek, Marjan Bunič in Jakob Čuk. V sproščenem kvizu se spopadeta predstavnika različnih generacij, spoznavata svet drug drugega in v oddajo prineseta tudi svojo najljubšo pesem. Ne zamudite oddaje, v kateri lahko sodelujete tudi vi.

Vremenska napoved

50 skladb, ki so nas zapele

TV SLO 1 v petek, 13. 10., ob 17.50
Na enega od številnih dni, ko je vremenska napoved dejansko “megla z dežjem” si marsikdo zabrunda Mežkov hit. Pesem Vremenska napoved je bila leta 1976 posneta v mestu, kjer je megla doma, in sicer v Londonu, v studiu BBC.
Oddaja bo osvetlila razgibano pevsko pot kantavtorja Aleksandra Mežka in njegov družbeni angažma. Vprašali pa se bomo tudi, zakaj je vreme tako priljubljen motiv popularne glasbe, spregovorili pa bomo tudi o nekoč tako živi kulturi avtoštopa, ki jo opisuje Mežkovo besedilo.

Kupi v trgovini

149 - Hvaljen, moj Gospod (tv)
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh