Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Twitterjeva »čistka« zadela tudi papeža

Za vas piše:
Ma. P.
Objava: 21. 04. 2023 / 14:51
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.04.2023 / 15:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Twitterjeva »čistka« zadela tudi papeža
Papežev profil brez modre kljukice. FOTO: zajem zaslona

Twitterjeva »čistka« zadela tudi papeža

Elon Musk, lastnik družbenega omrežja Twitter, je včeraj zvečer uresničil napoved, da bo profilom, ki ne bodo plačali 8 dolarjev mesečnega prispevka, odvzel modro kljukico, ki označuje preverjen račun.

Med tistimi, ki jim je bil odvzet modri znak, je tudi papež Frančišek, ki ima sicer 18,8 milijona sledilcev. Istega ukrepa so bili denimo deležni tudi pevka Beyonce, nogometaš Ronaldo, politik Donald Trump in časnik New York Times.

Modro znamenje je od ustanovitve Twitterja leta 2009 označevalo aktivne, znane in pristne račune organizacij in javnih osebnosti, ki jih je to družbeno omrežje neodvisno preverjalo. S tem si je pridobilo določeno verodostojnost tudi za medije. Kmalu po prevzemu omrežja Twitter je Musk uvedel nov način preverjanja identitete uporabnikov, po kateri značko za preverjen račun prejmejo tisti, ko plačajo mesečno naročnino. Mnogi uporabniki so to izkoristili za lažne račun slavnih oseb.

Musk se je včeraj zaradi odvzema modrih kljukic – pa tudi zaradi eksplozije rakete Starship, ki jo je včeraj izstrelilo njegovo podjetje SpaceX – znašel v središču medijske pozornosti in kritik. Pastor Brian Zahnd je menil, da je število papeževih sledilcev dovoljšen dokaz za verodostojnost njegovega računa. Znanstvenik Tony Annett je zapisal: »Hej, Musk, papež Frančišek je državnik. Zakaj je edini državnik, ki ste mu odvzeli preverjenost? To diši po protikatolištvu.« Peter Murphy je opozoril, da je račun s parodijo na Jezusa ohranil modro kljukico, papež pa ne. Frančiškan Daniel P. Horan, ki je izvedel, da je tako kot Frančišek izgubil kljukico, pa je protestno zapisal, da se bo od Twitterja oddaljil.

Kot kaže, so medijski zapisi in objave na družbenem omrežju učinkovali, saj je danes papež Frančišek znova prejel »potrditveno« kljukico, vendar ne modro, pač pa sivo – s to barvo Twitter označuje državnike.

Nalaganje
Nazaj na vrh