Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prisluhnite, kako so zapeli otroci Slovenske šole iz Clevelanda [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 04. 07. 2023 / 07:00
Oznake: Mladi, Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2023 / 07:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prisluhnite, kako so zapeli otroci Slovenske šole iz Clevelanda [VIDEO]
FOTO: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Prisluhnite, kako so zapeli otroci Slovenske šole iz Clevelanda [VIDEO]

V teh dneh so na obisku v Sloveniji učenci Slovenske šole pri Mariji Vnebovzeti iz Clevelanda v ZDA, ki letos obeležuje 70 let delovanja. Ob začetku svojega raziskovanja Slovenije so med drugim obiskali Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, kjer so dokazali, da so še kako ponosni na svoje korenine.

38 učencev med 4. in 18. letom je skupaj s svojimi učitelji in družinami v ponedeljek začelo svoje popotovanje po Sloveniji, med katerim »bodo spoznavali domovino svojih prednikov, njene lepote, bogato zgodovino, kulturno dediščino, pa tudi utrjevali znanje slovenskega jezika, ki se ga skrbno učijo vsako soboto med šolskim letom,« so sporočili z vladnega urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je finančno podprl njihov obisk v domovini.


Jubilejno leto za Slovensko šolo

Letošnje leto je zanje še toliko bolj posebno, saj šola obeležuje 70 let delovanja. Državna sekretarka Vesna Humar je ravnateljici Mariji Sedmak ob tej priložnosti podelila priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za dolgoletno požrtvovalno delo na področju izobraževanja, ohranjanja slovenske kulture in dediščine med mladimi v Združenih državah Amerike.

Ravnateljica Marija Sedmak prejema priznanje. FOTO: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Humarjeva se je najmlajšim, ravnateljici, njihovim učiteljem in staršem zahvalila za ves trud in čas ter jih spodbudila, da še naprej negujejo slovenki jezik kulturo. »To daje našemu delu dodaten smisel in energijo, da skrbimo za učenje slovenskega jezika po svetu še z večjim zagonom kot doslej,« je poudarila državna sekretarka.

FOTO: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

V sproščenem druženju so najmlajši s ponosom zapeli tudi pesem »Slovenec sem, Slovenec bom.« V naslednjih desetih dneh jih čaka obisk petih slovenskih pokrajin in Ljubljane. Tokrat si bodo ogledali Gorenjsko, Dolenjsko, Notranjsko, Štajersko in Primorsko, dodajo v uradu.

V okviru slovenske župnije sv. Marije Vnebovzete v Clevelandu poteka pouk slovenščine enkrat tedensko, in sicer ob sobotah dopoldne.

FOTO: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Pouk slovenščine enkrat tedensko

Slovenska šola pri Mariji Vnebovzeti deluje v okviru slovenske župnije sv. Marije Vnebovzete v Clevelandu, kjer poteka pouk slovenščine enkrat tedensko, in sicer ob sobotah dopoldne. »Trenutno imajo 38 učencev na petih različnih stopnjah, ki jih poučuje pet učiteljev. Najbolj odmevne in obiskane so njihove naslednje prireditve: miklavževanje, poletni piknik šole na Slovenski pristavi ter slavnostna podelitev spričeval ob zaključku šolskega leta.«

Nalaganje
Nazaj na vrh