Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Udarec zasebnim zavarovalnicam: prenos dopolnilnega zavarovanja na ZZZS

Za vas piše:
A. R.
Objava: 12. 04. 2023 / 12:20
Oznake: Slovenija, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.04.2023 / 12:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Udarec zasebnim zavarovalnicam: prenos dopolnilnega zavarovanja na ZZZS
Sredstva dopolnilnega zavarovanja bi iz zasebnih zavarovalnic prenesli na ZZZS. FOTO: Zajem zaslona

Udarec zasebnim zavarovalnicam: prenos dopolnilnega zavarovanja na ZZZS

Predstavniki vladne koalicije na čelu s premierjem Robertom Golobom, ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom in finančnim ministrom Klemnom Boštjančičem so javnosti predstavili sinoči vloženo novelo zakona, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva ukinitev dopolnilnega zavarovanja in prenos tega v obvezno zdravstveno zavarovanje v obliki plačil obveznega prispevka v enotnem fiksnem znesku, je včeraj v parlamentarno proceduro poslala poslanska skupina Svoboda.

Kaj predvideva novela

Iz predloga novele po pisanju SZA izhaja, da bi bili zavezanci za plačilo vsi zavezanci za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja, prispevek pa bi plačevali z upoštevanjem uveljavljenega postopka pobiranja prispevkov. Plačnik za zaposlene bi tako bili delodajalci, za upokojence pa Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Višina obveznega prispevka bi bila enaka za vse, znašala bi 35 evrov mesečno, z možnostjo valorizacije enkrat letno, pri čemer se upošteva rast povprečne bruto plače v Sloveniji. Sredstva pa bi se v celoti stekala v Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), in ne več v tri zasebne zavarovalnice, Generali, Vzajemna in Triglav.

Kot je prepričan premier Golob, bodo s preoblikovanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja dosegli dva cilja: »Preprečili bomo podražitve in ne bo več dobičkov zasebnih zavarovalnic z naslova zdravstvenih zavarovanj. To sta bila tudi osnovna razloga za ta korak. Do konca leta 2024 bomo preoblikovali financiranje celotne zdravstvene blagajne, da bo bolj socialno pravična kot danes. Takrat se bomo ukvarjali s financiranjem.« 

Po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana gre za »prelomno točko reforme zdravstvenega sistema« in zatrdil, da je s finančnim ministrstvom usklajano in se ni bati, da sredstev, ki bi jih zmanjkalo, ne bi našli v proračunu.

V veljavi od 1. septembra

Predlog novele bodo obravnavali po rednem postopku, uporabljati pa bi se začela s 1. septembrom 2023. Do takrat pa želi vlada zamrzniti cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Po Golobovih besedah bo vlada to storila v prihodnjih dneh s sprejetjem uredbe o zamrznitvi cen.

Kupi v trgovini

Akcija
Glukozna revolucija
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh