Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina: gospodinjstva brez vode in elektrike, Rusija nadaljuje napade

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 11. 2022 / 11:13
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.11.2022 / 12:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina: gospodinjstva brez vode in elektrike, Rusija nadaljuje napade
Zime v Ukrajini so običajno zelo ostre. FOTO: Vatican Media

Ukrajina: gospodinjstva brez vode in elektrike, Rusija nadaljuje napade

V ukrajinski prestolnici Kijev je po zadnjih napadih v teh dneh brez vode in elektrike ostalo 80 odstotkov gospodinjstev, tamkajšnji župan Vitalij Kličko pa opozarja, da Kijevčane čaka najhujša zima po drugi svetovni vojni.

Mesto s tremi milijoni prebivalcev je zaradi pomanjkanja elektrike močno ohromljeno, med drugim z veliko težavo deluje mestni promet, poročajo svetovni mediji. Pristojne službe si ves čas prizadevajo za vnovično vzpostavitev oskrbe z vodo in elektriko, ki naj bi bila danes spet omogočena.

V zadnjih zračnih napadih v Kijevu so življenje izgubile najmanj tri osebe, vsaj šest je bilo ranjenih.

O izpadih poročajo tudi z zahoda Ukrajine, iz Lvova, kjer je bilo včeraj celotno mesto brez elektrike, napovedovali pa so tudi prekinitve v oskrbi z vodo. Do motenj z oskrbo po vsej državi je prišlo po tem, ko je Rusija v včerajšnjem obstreljevanju energetskih objektov izstrelila »okoli 70 manevrirnih raket« na tarče po vsej Ukrajini. Ukrajinska zračna obramba naj bi jih po lastnih navedbah sestrelila 51.

V zadnjih zračnih napadih v Kijevu so življenje izgubile najmanj tri osebe, vsaj šest je bilo ranjenih. Ljudje so večino včerajšnjega dne preživeli v zakloniščih. O eksplozijah so poročali tudi z območij Odese, Mikolajiva, Poltave in Dnepropetrovska, nekatere med njimi so bile posledica ukrajinske zračne obrambe.

Kijevčane čaka huda zima

Zaradi ruskega obstreljevanja energetske infrastrukture prebivalce Kijeva letos čaka najhujša zima po drugi svetovni vojni, kot je opozoril župan Kličko, ki meni, da poskuša ruski predsednik Vladimir Putin prebivalce Ukrajine ustrahovati ter jih prisiliti, da zmrznejo in ostanejo v temi, na ta način pa pritisniti na predsednika Zelenskega. Toda Kličko je prepričan da se to ne bo zgodilo, saj so ljudje vedno bolj odločni, da se bodo borili za preživetje in ostali na svoji zemlji.

Zaradi okrepljenih ruskih zračnih napadov je ogrožena oskrba z električno energijo za najmanj deset milijonov Ukrajincev.

Župan je svoje meščane še opozoril, naj se v primeru popolnega električnega mrka zaradi ruskih napadov pripravijo na umik iz mesta, sploh če imajo sorodnike ali prijatelje, ki živijo v predmestjih, kjer sta še vedno na voljo voda in elektrika.

Zaradi okrepljenih ruskih zračnih napadov na elektrarne, transformatorje in daljnovode je ogrožena oskrba z električno energijo za najmanj deset milijonov Ukrajincev, škoda na infrastrukturi je nepopisna.

Posledice ruskih zračnih napadov. FOTO: Vatican Media

Zaradi ruskih napadov zasedal Varnostni svet

Zaradi ruskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo se je sinoči na zahtevo Ukrajine na izrednem zasedanju v New Yorku sestal Varnostni svet Združenih narodov, na katerem je prek videopovezave sodeloval tudi ukrajinski predsednik Zelenski.

Evropski poslanci so Rusijo označili za državo, ki sponzorira terorizem in uporablja teroristična sredstva.

Zelenski je Rusijo obtožil umora in izvajanja terorja, ob tem pa zagotovil, da »sovražnik tega, česar ni mogel doseči v devetih mesecih, tudi zdaj ne bo dosegel«, pač pa bo »odgovarjal za vse zlo, ki ga je prizadel naši državi«.

Evropski poslanci pa so na glasovanju podprli resolucijo, s katero so Rusijo označili za državo, ki sponzorira terorizem in uporablja teroristična sredstva, s čimer je Evropski parlament tudi formalno, čeprav zgolj na simbolni ravni, najostreje obsodil ravnanje Rusije.

Rusija napovedala nadaljevanje napadov na Ukrajino

Ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vasilij Nebenzija pa je na sinočnjem izrednem zasedanju Varnostnega sveta v New Yorku zagotovil, da bo Rusija nadaljevala z napadi na Ukrajino, dokler Kijev ne bo sprejel »stvarnega« pristopa do pogajanj, poroča STA. Veleposlanik v New Yorku niti ni skrival, da ruske sile napadajo ukrajinsko infrastrukturo.

Po napovedih Svetovne zdravstvene organizacije bo edina prednostna naloga Ukrajincev čez zimo preživetje.

Po besedah ruskega diplomata je eden od ciljev »posebne vojaške operacije« spodkopati bojne zmogljivosti ukrajinske vojske, kar namerava Rusija doseči z vojaškimi sredstvi, »dokler režim v Kijevu ne sprejme stvarnega pristopa, ki bo omogočil ureditev težav, zaradi katerih smo sploh sprožili posebno vojaško operacijo«.

Svetovna zdravstvena organizacija pa je zaradi vojne v Ukrajini sporočila, da bo edina prednostna naloga Ukrajincev čez zimo preživetje.

Nalaganje
Nazaj na vrh