Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina: Rusija obtožena namernih napadov na civiliste

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 02. 07. 2022 / 10:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.07.2022 / 10:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina: Rusija obtožena namernih napadov na civiliste
Število smrtnih žrtev v pokrajini Odesa se po besedah predsednika Zelenskega žal še povečuje. FOTO: Vatican Media

Ukrajina: Rusija obtožena namernih napadov na civiliste

Po besedah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega včerajšnji ruski raketni napad na stanovanjski blok v pokrajini Odesa, v katerem je umrlo najmanj 21 ljudi, ni bil nesreča, temveč namerno dejanje, Kijev pa Rusijo tudi obtožuje, da je na Kačji otok odvrgla fosforjeve bombe.

Predsednik Zelenski je napad v pokrajini Odesa označil za teroristično dejanje: kot je dejal, so Rusi uporabili raketo, namenjeno napadom na vojaške ladje, poroča STA. Po zadnjih podatkih je v napadu umrlo 21 ljudi, 40 pa je bilo ranjenih. Število smrtnih žrtev se po besedah Zelenskega žal povečuje: »To je bila povsem običajna stanovanjska stavba, v kateri je živelo približno 160 ljudi.«

Rusija je po besedah predsednika Zelenskega od začetka vojne na Ukrajino izstrelila več kot 3.000 raket.

Rusija je od začetka vojne na Ukrajino izstrelila več kot 3.000 raket, ocenjuje Zelenski. Dvanajst ruskih raket je »samo v eni noči in enem jutru« zadelo tudi mesto Mikolajiv na jugu države, je v video nagovoru dejal ukrajinski predsednik ter izrazil sožalje prijateljem in družinam žrtev.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba Rusijo obtožuje, da vodi vojno proti civilistom, in ob tem zahodne države znova poziva k dobavi težkega orožja, da bi »rešili ukrajinska življenja«. Iz Združenih držav Amerike so včeraj sporočili, da pripravljajo nov paket vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 820 milijonov dolarjev, vključno z naprednimi obrambnimi sistemi in radarji.

Moskva je umik ruske vojske s Kačjega otoka opisala kot »gesto dobre volje«, Kijev pa je umik ruskih sil označil za ukrajinsko zmago.

Dan po umiku ruskih enot s Kačjega otoka v Črnem morju Ukrajina Moskvo obtožuje tudi tega, da je na strateško pomembno ukrajinsko vojaško oporišče odvrgla fosforne bombe: dva poleta bojnih letal Su-30, ki so odvrgla fosforne bombe, sta bila nad otokom izvedena iz smeri ruskega Krimskega polotoka. Moskva je umik ruske vojske s Kačjega otoka opisala kot »gesto dobre volje«, Kijev pa je umik ruskih sil označil za ukrajinsko zmago.

Nalaganje
Nazaj na vrh