Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajinski begunci pri predsedniku Pahorju [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 22. 04. 2022 / 21:03
Oznake: Nemiri, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.04.2022 / 21:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajinski begunci pri predsedniku Pahorju [VIDEO]
Predsednik Borut Pahor z begunci iz Ukrajine. FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Ukrajinski begunci pri predsedniku Pahorju [VIDEO]

Predsednik Borut Pahor je na posebni prireditvi v Veliki dvorani Predsedniške palače sprejel ukrajinske begunce, ki so zatočišče pred vojno našli v Sloveniji. Pahor se je z njimi srečal že minuli teden in jih tedaj povabil na obisk v Predsedniško palačo.

Gostje so z rokami na srcih uvodoma spontano zapeli ukrajinsko himno, ki jo je zaigral Policijski orkester. Zbrane je nato nagovoril ukrajinski veleposlanik Mihajlo Brodovič in se predsedniku zahvalil za sprejem »prisilno premeščenih ljudi«, ki so se morali umakniti pred strahovi vojne in rusko agresijo. Vsem Slovencem pa se je zahvalil za veliko gostoljubnost, za tople in prijateljske odnose med državama. »Slovenija ni majhna država, ima veliko srce,« je poudaril Brodovič.


Minuta molka

»Vašo domovino je brez povoda in razloga napadel agresor. V tej neusmiljeni vojni padajo pogumni ukrajinski vojaki in nedolžne žrtve. Njim v čast in spomin vas prosim, vstanimo in se jim poklonimo z minuto molka,« je goste nagovoril Borut Pahor in veleposlanika prosil, naj predsedniku Volodimirju Zelenskemu prenese izraze občudovanja za njegov upor in pogum ukrajinske države in ljudi, z željami za skorajšnji mir in obnovo »te čudovite dežele«.

Zahvala vsem Slovencem, ki pomagajo

Obljubil je, da jim bo Slovenija še naprej po najboljših močeh stala ob strani. »Sprejeli smo vas odprtega in širokega srca; ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem dobrim ljudem v naši domovini, ki pomagajo,« je dejal predsednik in obljubil, da bo Slovenija z Ukrajinci stala do poštene zmage. »Počutite se tu kot doma,« je nagovor sklenil Pahor, tudi častni pokrovitelj velikega dobrodelnega koncerta »Music For The Future«, ki ga glasbeniki Mladinskega simfoničnega orkestra Ukrajine skupaj s slovenskimi vrstniki pripravljajo 11. maja v ljubljanskem Cankarjevem domu.

Begunci med petjem ukrajinske himne. FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Spremljevalni program

Pred prireditvijo – za glasbeno kuliso so poskrbeli otroci in mladostniki iz namestitvenih centrov v Logatcu in na Debelem rtiču – je Pahor sprejel direktorico vladnega Urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarino Štrukelj, izvršno direktorico Slovenske filantropije Terezo Novak, predstavnika ukrajinske diaspore v Sloveniji dr. Jevgenija Gorešnika in koordinatorko prostovoljcev Natalijo Korolovo. Po prireditvi je predsednik udeležence povabil še v svojo pisarno, pod vodstvom Protokola Republike Slovenije pa so si nato ogledali Predsedniško palačo.

Nalaganje
Nazaj na vrh