Zapri
Iskanje

Umrl je p. Vladimir Kos (1924–2022)

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 18. 07. 2022 / 14:09
Oznake: Duhovnik
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.07.2022 / 08:27
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Umrl je p. Vladimir Kos (1924–2022)

Umrl je p. Vladimir Kos (1924–2022)
P. Vladimir Kos. FOTO: Tatjana Splichal
V 99. letu starosti se je v večnost poslovil duhovnik jezuit p. Vladimir Kos. Umrl je na Japonskem, kjer je bil dobrih 60 let misijonar – deloval je kot profesor na japonski univerzi, ob popoldnevih pa misijonaril med najbolj revnimi Japonci. Bil je tudi pesnik, izdal je več pesniških zbirk. Ko je leta 2014, ob svoji devetdesetletnici, za svoji pesniški zbirki Pesmi z japonskih otokov in Ob rahlo tresoči se tokijski harfi prejel nagrado Prešernovega sklada, so v utemeljitvi zapisali, da gre za našega »največjega pesnika emigracije«. Bog mu daj večni mir in pokoj.

Vladimir Kos se je rodil v Murski Soboti 2. junija 1924. Odraščal je v Mariboru, kjer so ga zajele stiske druge svetovne vojne. Okupator je njegovo družino izselil v Srbijo, on pa se je v zadnjem trenutku umaknil in odšel v Ljubljano, kjer je nadaljeval šolanje na klasični gimnaziji. Junija 1942 so ga italijanski okupatorji odvedli v internacijo v taborišče Gonars, od koder se je vrnil šele v maju 1943. Po maturi je vstopil v bogoslovje. Maja 1944 se je pridružil domobrancem. 

Preberite tudi: 90-letna zgodba o Bogu

Ob koncu vojne je med slovenskim eksodusom odšel na Koroško, se izmaknil vrnitvi in odšel v Rim, kjer je nadaljeval študij teologije. Leta 1950 je doktoriral iz filozofije in bil posvečen v duhovnika, čez tri leta pa vstopil v Družbo Jezusovo in se odločil za misijonsko delo na Japonskem.

Rodil se je 2. junija 1924 v Murski Soboti. FOTO: Tatjana Splichal

Z vatikanskim potnim listom je 13. maja 1956 prispel v Tokio, kjer je poučeval filozofijo na univerzi Sophia in misijonaril v tokijskih predmestjih. »Ob dopoldnevih sem predaval na univerzi, se gibal v 'visokem miselnem svetu', preostali čas pa sem bil med cunjarji in pobiralci smeti. Pol moje pisarne na univerzi je bilo skladišče – sodelavci so mi prinašali stvari, da sem jih razdelil med revne. Seznanjal sem sodelavce z življenjem revnih v jezuitskem zavetišču in prek njih in njihovih priporočil sem prišel do ljudi, ki na Japonskem razpolagajo z denarjem,« je pred leti povedal v pogovoru za Družino. 

Preberite še: "Molitev je cvet"

Kot politični izseljenec je vse do leta 1993 živel brez slovenskega državljanstva. V Slovenijo se je prvič po vojni vrnil leta 1995. V tujem okolju je ohranil tesno povezanost s slovensko kulturo in tudi v okolju Daljnega vzhoda ustvarjal kot slovenski pesnik.

Leta 1950 je doktoriral iz filozofije in bil posvečen v duhovnika, čez tri leta pa vstopil v Družbo Jezusovo in se odločil za misijonsko delo na Japonskem.

Širša slovenska javnost je p. Vladimirja Kosa bolje spoznala šele po osamosvojitvi, predvsem kot pesnika – prvi dve pesniški zbirki (Marija z nami je odšla na tuje in Deževni dnevi) sta izšli v taborišču Peggez na Koroškem, leta 1955 so mu pesniško zbirko Križev pot prosečih izdali v Argentini. V Sloveniji je prva Kosova pesniška zbirka izšla šele leta 1997, različne slovenske založbe, med njimi tudi založba Družina, izdale še okoli dvajset Kosovih pesniških zbirk, stroka pa ga je kot »največjega pesnika emigracije« uvrstila v novi leksikon Slovenska književnost.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Kupi v trgovini

Monografije
30,00€ Poglej izdelek: Prvi jezuiti
Nalaganje
Nazaj na vrh