Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl prvi evangeličanski škof Geza Erniša

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 06. 2022 / 18:54
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.06.2022 / 01:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl prvi evangeličanski škof Geza Erniša
Geza Erniša s soboškim škofom Petrom Štumpfom. FOTO: Jože Žerdin

Umrl prvi evangeličanski škof Geza Erniša

Po dolgotrajni hospitalizaciji je v 71. letu starosti umrl prvi evangeličanski škof v Sloveniji Geza Erniša, je poročal lokalni spletni portal Vestnik.

Škofovsko službo je opravljal med letoma 2001 in 2013 (že prej je bil od leta 1995 senior), po koncu pa je prejel naziv častnega škofa slovenske evangeličanske cerkve. Na škofovskem mestu ga je tedaj zamenjal Geza Filo.

Visoko državno priznanje

Predsednik države Borut Pahor mu je leta 2013 podelil visoko državno priznanje, srebrni red za zasluge, za uspešno, povezovalno in k strpnosti usmerjeno vodenje evangeličanske cerkve.

»Je svetovljan, ki je svojo Cerkev trajno umestil v evropsko skupnost protestantskih cerkva. Je med tistimi Slovenci, ki v naši skupnosti delujejo povezovalno, v stiku z mednarodnim okoljem, verskim in laičnim, pa utrjujejo in povečujejo ugled svoje domovine,« je bilo zapisano v utemeljitvi.

Predsednik države Borut Pahor mu je leta 2013 podelil visoko državno priznanje, srebrni red za zasluge, za uspešno, povezovalno in k strpnosti usmerjeno vodenje evangeličanske cerkve. FOTO: Tatjana Splichal

Erniša je tedaj poudaril, da si ni nikoli predstavljal, da bo kot sin preprostih kmečkih staršev kdaj koli dobil tako visoko državno priznanje, ki ga je sprejel z veseljem in ponosom.

»Odlikovanje pa razumem tudi kot priznanje in zahvalo vsem protestantskih duhovnikom in laikom, ki so že pred njim veliko prispevali za slovenski narod,« je tedaj poudaril Geza Erniša.

Velik zagovornik ekumenizma

Takrat sta mu med drugimi na sprejemu v predsedniški palači čestitala tudi koprski škof Jurij Bizjak in tedanji celjski škof Stanislav Lipovšek.

Bil je velik zagovornik ekumenizma in si pridobil zaupanje in spoštovanje med ljudmi različnih verskih nazorov, precej je pripomogel tudi pri promociji Prekmurja in načel protestantske etike.

Prvi in drugi evangeličanski škof v Sloveniji, Geza Erniša in Geza Filo. FOTO: Tamino Petelinšek

Vse do nenadne bolezni, ki ga je v zadnjem obdobju prikovala na bolniško posteljo, je bil duhovnik v Moravskih Toplicah. Njegovo smrt je za Vestnik potrdil zdajšnji evangeličanski škof Leon Novak.

Iskati je treba dobre stvari

Geza Erniša se je rodil 1. februarja 1952 v Tešanovcih. Leta 1995 je bil med soustanovitelji Sveta krščanskih cerkva v Evropi, leta 2008 pa so ga v Stuttgartu izvolili v svet Svetovne luteranske zveze.

Ko je leta 2017 predaval v frančiškanskem samostanu v Kamniku, je med drugim poudaril, da moramo kristjani iskati skupne korenine in iz njih živeti in delovati. »Svet lahko živi v prijateljskem duhu, če to išče. Iskati je treba dobre stvari.«

Geza Erniša še med opravljanjem škofovske službe. FOTO: Tamino Petelinšek

Tudi v pridigi ob predlanskem dnevu reformacije se je spraševal, kaj lahko sami storimo za lepši in prijaznejši danes in jutri: »Vsi bi radi spreminjali svet, le sebe težko spremenimo.«

S svojim življenjem je oznanjal evangelij

Zdajšnji evangeličanski škof Leon Novak je v izjavi za STA poudaril, da je bil Erniša sprejet z vseh strani: »Tudi sam je sprejel vsako mnenje in s svojim življenjem oznanjal evangelij – ne le v besedah, temveč tudi v dejanjih.«

»Evangeličanska cerkev je z izgubo škofa utrpela veliko škodo, saj je s svojim delom in literarnimi prispevki poživil naše versko delovanje,« je še pojasnil škof Novak.

Kupi v trgovini

Slovenski protestantski napevi
Priročniki za glasbo in film
34,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh