Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl slikar Vinko Hlebš

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 04. 07. 2022 / 13:22
Oznake: Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2022 / 12:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl slikar Vinko Hlebš
Slovenski slikar Vinko Hlebš (1943-2022). FOTO: Instagram Vinko Hlebš

Umrl slikar Vinko Hlebš

Za posledicami hude prometne nesreče je umrl znani slovenski slikar Vinko Hlebš, so sporočili njegovi najbližji sorodniki. V nesreči je življenje izgubila tudi njegova žena.

Huda prometna nesreča se je zgodila 18. junija na izvozu z avtoceste za smer Tržič pri Podtaboru, povzročil pa jo je povzročil voznik, ki je pripeljal v nasprotni smeri. V nesreči je takoj umrla ena oseba, dve sta bili hudo poškodovani, so poročali mediji.

Včeraj je družina Vinka Hlebša sporočila, da je 2. julija 2022 za posledicami te prometne nesreče umrl »naš dragi očka Vinko«. »Vinkova žena Francka je umrla takoj, dva tedna po nesreči pa se ji je pridružil še Vinko. Čeprav je težko sprejeti dejstvo, da ju ni več, smo našli delček v tem, da sta zdaj skupaj na boljšem in bolj poštenem kraju,« so zapisale njune tri hčerke Marijana, Urška in Eva z družinami.

Slikar Vinko Hlebš se je rodil 1943 v Tržiču. Izobraževal se je na likovnih tečajih pri akademskemu slikarju Milanu Batisti, Stanetu Kregarju in prof. Milanu Butini. Po upokojitvi leta 2003 se v celoti predajal umetniškem ustvarjanju, bil je član Dunajskega društva prijateljev umetnosti ter Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov.

Za svoje delo je leta 1986 prejel Prešernovo nagrado Gorenjske, leta 1991 je dobil plaketo mesta Tržič za likovno dejavnost. 


Razstavljal je na samostojnih in skupinskih razstavah. Prvo razstavo je imel konec 60. let, nato pa prek 86 samostojnih in 150 skupinskih razstav. S svojimi deli se je leta 2011 predstavil tudi v Kregarjevem atriju Zavoda sv. Stanislava. »Osrednji nosilec likovne pripovedi v slikarstvu Vinka Hlebša je svet narave, hkrati pa je avtor v polni meri odprt za dogajanja v slehernem občutljivem posamezniku in še zlasti za preseganje fizičnega, stvarnega sveta ter podajanje duhovnih vsebin in razmišljanj … Podroben vpogled v raznoliko motiviko bi odkril, da slikarja zanimajo predvsem tiste vsebine, ki človeka notranje bogatijo in plemenitijo,« so zapisali ob takratni razstavi.

Utrip z razstave v Zavodu sv. Stanislava pred 11 leti:

Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh