Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Uničujoče posledice ukrajinske vojne za nadomestne matere

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 03. 2022 / 12:04
Oznake: Družba, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.03.2022 / 12:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Uničujoče posledice ukrajinske vojne za nadomestne matere
Ukrajina je doslej veljala za priljubljeno in poceni destinacijo za reproduktivni turizem. FOTO: Tatjana Splichal (fotografija je ilustrativna)

Uničujoče posledice ukrajinske vojne za nadomestne matere

Položaj ukrajinskih nadomestnih mater se je zaradi vojne drastično poslabšal, opozarja dunajski inštitut za bioetiko IMABE: vojna je namreč tragično razkrila vse senčne strani poslovanja z dojenčki.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Ukrajina je doslej veljala za priljubljeno in poceni destinacijo za reproduktivni turizem: Ukrajinke so do nedavnega za plačilo za druge pare vsako leto donosile od 2.000 do 2.500 otrok, 90 odstotkov naročil je prihajalo iz tujine, je v pogovoru za Radio Vatikan izpostavila glavna direktorica omenjenega inštituta Susanne Kummer in pojasnila:

»Nadomestno materinstvo je v Ukrajini postalo velik posel, predvsem zato, ker so druge države, kot so Indija, Tajska ali Nepal, zdaj tujcem prepovedale naročanje otrok. V Ukrajini pa je to mogoče. 90 odstotkov vseh primerov nadomestnega materinstva so naročila tujih bogatih parov z Zahoda. Te mlade nadomestne matere so se zdaj znašle v dramatičnem položaju, saj so mlade Ukrajinke nadomestno materinstvo prevzemale predvsem zato, da bi se izkopale iz revščine ali pa da bi zaslužile za preživetje svoje družine.«

Mlade Ukrajinke so nadomestno materinstvo prevzemale predvsem zato, da bi se izkopale iz revščine ali pa da bi zaslužile za preživetje svoje družine.

Kummerjeva dodaja, da je nadomestno materinstvo nekakšna »nova vrsta tlačanstva«, ki očitno krši človekove in otrokove pravice, zaničuje ženske in v resnici pomeni trgovino z otroki. Svetovni mediji zaradi vojne poročajo predvsem o »bodočih« starših, ki so zaskrbljeni za varnost svojih nerojenih otrok na vojnem območju, usoda ukrajinskih nadomestnih mater, razdvojenih med vojno in tujimi interesi, pa dejansko ne zanima nikogar:

»Nikogar ne zanima, da so te mlade ženske zdaj noseče z otroki, ki niso njihovi, razpete so med bombardiranimi klinikami in brez podpore tako imenovanih agencij, ki so dejansko odgovorne zanje. Mlade Ukrajinke nosijo zarodke tujih parov. To so nosečnosti z visokim tveganjem in ni jasno, kdo zdaj lahko zagotovi zdravstveno oskrbo tem ženskam v katastrofalnih vojnih razmerah. Iz Ukrajine prihajajo poročila, da so mnoge izmed njih doživele spontani splav, toda zdravstvene oskrbe nimajo zagotovljene. Od ene največjih agencij za nadomestno materinstvo v Kijevu vemo, da bi moralo v teh dneh roditi od dvesto do tristo nosečih nadomestnih mater.«

Ukrajinske ženske prečkajo mejo s Poljsko. FOTO: Vatican Media

Do 65.000 evrov

Agencija BioTexCom s sedežem v Kijevu pokriva 25 odstotkov svetovnega trga za nadomestno materinstvo, pri čemer en otrok naročnika stane med 40.000 in 65.000 evrov, je pojasnila Kummerjeva, ki se sklicuje na raziskavo strokovne revije Princeton University Journal of Public and International Affairs 2020 med ukrajinskimi ženskami, starimi od 18 do 35 let. Te večinoma izvirajo iz negotovega socialnega okolja in ponudniki jih zvabijo, da dajo na voljo svoja telesa za honorar v višini od 8.000 do 10.000 evrov, kar je trikratnik letne ukrajinske plače. Večino prihodkov seveda poberejo agencije. Kummerjeva:

»Stik s temi agencijami ni mogoč. Ženske, katerih delovno mesto je tako rekoč njihovo telo, so razpete med najrazličnejše interese. V medijih se običajno pojavljajo starši iz tujine. Seveda je v njihovem interesu, da se tem ženskam dobro godi, saj se s tem dobro godi tudi otrokom, ki so jih plačali, ki so jih naročili. To so pari, ki prihajajo z Irske, iz Argentine, Avstrije, Švice. Veliko jih je. Mnogi so si zaželeli, da bi nadomestne matere zapustile Ukrajino in otroka rodile nekje na varnem.«

Če nadomestne matere otroka ne rodijo, ne dobijo plačila, toda od tega denarja so odvisne.

Že pred vojno so bile razmere za nadomestne matere v marsičem zelo težke: takoj, ko so zanosile s tujim zarodkom, so se morale nastaniti v stanovanju daleč stran od svojih domačih krajev, pod nadzorom nadrejenega, in prisiljene so bile, da upoštevajo stroge urnike. Obstajale so tudi možnosti, da so pogodbeno zavezane k splavu. Po besedah Kummerjeve skupina za zaščito človekovih pravic »La Strada« vsako leto prejme okoli 100 klicev ukrajinskih nadomestnih mater, ki se pritožujejo zaradi zlorab. In ko gre za prejemke, se agencije visokih obljub pogosto ne držijo: mnoge nadomestne matere so poročale, da jim je agencija na koncu plačala le nekaj sto evrov. Kummerjeva:

»Tudi same nadomestne matere so v sebi razdeljene. Po eni strani imajo v Ukrajini vso svojo družino. Mnoge nočejo zapustiti države, ker nočejo zapustiti svojih družin. Po drugi strani pa zaradi tvegane nosečnosti ves čas potrebujejo zdravniško oskrbo. In če otroka ne rodijo, ne dobijo plačila. Od tega denarja pa so odvisne. Tu vidimo tudi interese agencij, ki starše opozarjajo, da se bo otrok rodil zunaj Ukrajine.«

Obravnavane »kot živali«

Glede na sedanje vojne razmere se nihče ne sprašuje, kdo v razstreljenih hišah in bolnišnicah skrbi za zdravstveno oskrbo nadomestnih mater, je kritična Kummerjeva. Agencije nekatere mlade ženske pozivajo, naj otroka splavijo, druge pa zaradi dramatičnih vojnih razmer doživijo spontani splav. Ženske dejansko nimajo pravice do plačila ali odškodnine, saj se ta po pogodbi izplača šele ob porodu zdravega otroka. Mnoge od prizadetih nadomestnih mater so poročale, da so jih obravnavali »kot živali«.

Kummerjeva zaključuje: »Vse te strašljive razmere v Ukrajini bi nas morale znova prepričati, da razglasimo mednarodno prepoved nadomestnega materinstva, h kateri že tako dolgo pozivamo.«

Nalaganje
Nazaj na vrh