Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Upokojenci z višjo urno postavko za delo

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 06. 05. 2022 / 07:49
Oznake: Gospodarstvo
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2022 / 07:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Upokojenci z višjo urno postavko za delo
Najnižja urna postavka za delo upokojencev se s 5,77 evra zvišuje na 6,17 evra bruto. FOTO: Pexels

Upokojenci z višjo urno postavko za delo

V veljavo je stopila novela Zakona o urejanju trga dela, ki izenačuje višini minimalnih bruto urnih postavk za začasno in občasno delo upokojencev ter začasno in občasno delo dijakov in študentov.

Novela zakona je bila v državnem zboru sprejeta v začetku aprila. Ta določa, da bruto urna postavka za opravljeno uro začasnega ali občasnega dela upokojencev ne sme biti nižja od zneska minimalne plače, preračunanega na uro dela povprečne mesečne delovne obveznosti za polni delovni čas (174 ur). Enako je glede višine plačila za delo dijakov in študentov določeno v Zakonu za uravnoteženje javnih financ, sporočajo z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Postavka višja za 40 centov

Najnižja urna postavka za opravljeno uro začasnega ali občasnega dela upokojencev bo na podlagi sprejete novele zakona »v 15 dneh določena z odredbo ministra in bo z njeno uveljavitvijo zvišana iz dosedanjih 5,77 evra na 6,17 evra bruto. Gre za najnižjo bruto urno postavko za delo upokojencev, dijakov in študentov, delodajalec pa lahko seveda ponudi več«, pojasnjujejo na ministrstvu.

Do februarja 2023

Nova višina bruto urne postavke bo veljala od uveljavitve omenjene odredbe do vključno februarja naslednjega koledarskega leta. Višina obeh minimalnih bruto urnih postavk se vsako leto usklajuje s spremembo višine minimalne plače.

Višji letni dohodek upokojencev

Poleg tega se z novelo zakona zvišuje tudi znesek najvišjega dohodka za opravljeno začasno in občasno delo, ki ga lahko na letni ravni zasluži upokojenec, »in sicer iz trenutno veljavnih 8639,07 evra na 9237,96 evra bruto. Tudi ta znesek se vsako leto usklajuje s spremembo višine minimalne plače,« dodajajo na ministrstvu.


Nalaganje
Nazaj na vrh